Veerseweg 2, Arnemuiden

Omschrijving

Dwarsdeelschuur, gebouwd in 1924, met één bouwlaag en kap, op rechthoekige plattegrond. De schuur is geheel opgetrokken uit baksteen. De noordwestelijke langsgevel is voorzien van vier houten mendeuren met bovenraampjes en klinket en van vier getoogde wagendeuren met gedeeltelijk dichtgezette latten; voorts enkele kleine getoogde ijzeren raampjes. In deze gevel de gedenksteen met opschrift: "Eerste steen door A. Crucq Joh. zn. 1 februari 1924, Rentmeester J.W. Wagtho".

De noordoostelijke kopgevel is onder meer voorzien van diverse goederenluiken en kleine getoogde ijzeren raampjes.

De zuidoostelijke langsgevel is voorzien van een reeks houten (gedeelde) staldeuren, enkele met getoogde ijzeren bovenramen, een aantal goederenluiken en een aantal kleine getoogde ijzeren raampjes.

De zuidwestelijke kopgevel bevat op de begane grond onder meer houten deuren met getoogde ijzeren bovenramen en op de verdieping een goederenluik met getoogd ijzeren bovenraam. De schuur heeft een zadeldak gedekt met rode holle pannen en overstekken op houten klossen. In het interieur zijn onder meer de paardenstal en de veulenstal origineel met onder meer houten boxen waarvan de houten palen van de tussenschotten voorzien zijn van houtsnijwerk.

Waardering

Dwarsdeelschuur, zowel vanwege ex- als vanwege interieur van cultuur- en architectuurhistorische waarde; van waarde vanwege gaafheid en ensemblewaarden.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
508350
Complexnaam
Oranjepolder
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Boerderijcomplex genaamd Oranjepolder, grotendeels gebouwd in het eerste kwart van de twintigste eeuw ter vervanging van een oudere, dichter bij de dijk (Veerseweg) gelegen boerderij.

Het complex, gelegen op een rechthoekig terrein, bestaat uit een woonhuis, een dwarsdeelschuur, een varkenshok en een schaapskooi. Het woonhuis en de schuur staan in elkaars verlengde. Het varkenshok staat achter de schuur en evenwijdig hier aan. Vóór de schuur en het woonhuis bevindt zich een groot, met bomen omzoomd, open terrein met daar langs de dreef. Evenwijdig aan de dreef een vaete en daarnaast de schaapskooi.

Het complex is uitgevoerd in streek-eigen bouwtrant.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorische waarde, van waarde vanwege gaafheid en ensemblewaarden.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Veerseweg 2 4341 RB Arnemuiden Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarsdeelschuur
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
N 83 Arnemuiden
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1924 1924 vervaardiging
Naar boven