508186, Voorburg

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Hofwijck. Deels in structuur bewaarde classicistische aanleg uit de tweede kwart van de zeventiende eeuw naar de ideeën van Constantijn Huygens. De aanleg van de buitenplaats is geproportioneerd naar de verhoudingen van het menselijk lichaam en gebaseerd op wiskundige beginselen. De grondvorm van de aanleg wordt bepaald door rechthoeken en vierkanten waar het huis als onderdeel in is opgenomen. De zeventiende-eeuwse structuur van de aanleg wordt bepaald door de loodrecht op het huis staande as thans gevormd door een brede waterloop en een vierkant voorplein, de omgrachting van het huis met aan weerskanten een eiland.

Waardering

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats van algemeen belang: - vanwege de deels bewaard gebleven en deels in structuur terug gebrachte historische tuin- en parkaanleg in classicistische stijl uit het midden van de 17de-eeuw; - als inspiratiebron van het door Constantijn Huygens geschreven gedicht 'Hofwijck' (1650-1651) dat aan de buitenplaats is gewijd; - in samenhang met het schrijven van Huygens; - vanwege het belang van de aanleg voor de geschiedenis van de tuin- en landschapsarchitectuur; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
508186
Complexnaam
Hofwijck
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

HISTORISCHE BUITENPLAATS HOFWIJCK Westeinde 2 te Voorburg

Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), OPGANG MET BRUG EN KEERMUUR (3), POORTGEBOUW (4). De historische buitenplaats Hofwijck is gelegen aan de Vliet binnen de bebouwde kom van Voorburg grenzend aan het spoor Den Haag - Utrecht. In 1639 kocht Constantijn Huygens een perceel grond grenzend aan de Vliet met de bedoeling daar een buitenhuis te bouwen. Geïnspireerd door de beschrijving van een villa-suburbania door de klassieke schrijver Vitruvius ontwierp Huygens, in samenwerking met de architect Jacob van Campen, een streng classicistische aanleg geproportioneerd naar de verhoudingen van het menselijk lichaam en gebaseerd op wiskundige beginselen. Tussen 1641 en 1642 werd de bouw van het huis door Pieter Post uitgevoerd. Op een ets uit 1653 is de symmetrische en rechtlijnige aanleg van de tuin te zien. De overtuin, aan de overzijde van de 'heerwegh' (Westeinde) werd in 1642 aangekocht en ingericht als parkbos. Nadat het goed in 1750 uit het familiebezit werd ontvreemd, ging het door verkoop in verschillende handen over. In 1837 werd de buitenplaats in drieën gedeeld en in afzonderlijke delen verkocht. Aan het eind van de negentiende eeuw werd een deel van de grond door de gemeente onteigend voor de aanleg van de spoorbaan Den Haag - Utrecht. In 1914 kwam het goed in het bezit van de Vereeniging Hofwijck (opgericht in 1913), die het huis in verschillende fasen in de zeventiende-eeuwse staat terugbracht. Het huis is thans in gebruik als Huygensmuseum. Het overgebleven deel van de tuin is naar de zeventiende-eeuwse structuur opnieuw aangelegd met herplant conform de ideeën van Huygens. De voormalige overtuin is thans in gebruik als stationsplein (en alszodanig niet binnen de omgrenzing opgenomen) waarbij de zeventiende-eeuwse structuur in de vorm van waterbassins en bomenrijen is teruggebracht.

Voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn: - de bakstenen scheidingsmuur tussen de parkaanleg en het ernaast gelegen woonhuis (Westeinde 4), die aan het eind van de negentiende eeuw bij de bouw van het genoemde woonhuis opgetrokken; - de aankleding van het park met banken e.d.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. De omgrenzing wordt bepaald door het Westeinde, het talud van de spoorbaan Den Haag - Utrecht, de Vliet en de Hofwijckstraat.

Waardering:

De HISTORISCHE BUITENPLAATS is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang: - vanwege het gaaf bewaarde hoofdgebouw dat een representatief voorbeeld is van het 17de-eeuwse classicisme; - als goed voorbeeld van een door de klassieke schrijver Vitruvius beschreven villa-suburbania; - vanwege de 17de-eeuwse ruimte-indeling van het interieur; - vanwege de deels bewaard gebleven en deels in structuur terug gebrachte historische tuin- en parkaanleg in geometrische stijl uit het midden van de 17de-eeuw; - als inspiratiebron van het door Constantijn Huygens geschreven gedicht 'Hofwijck' (1650-1651) dat aan de buitenplaats is gewijd.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Voorburg BY Westeinde 2A, Voorburg, Voorburg Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 8473 Voorburg
F 7850 Voorburg
F 4887 Voorburg
F 8633 Voorburg
Naar boven