HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG.

De tuinaanleg van het Huis te Linschoten is gelegen binnen de singels, die de begrenzing vormen van het besloten landschapspark. Door vista's wordt het omringende landschap bij de aanleg betrokken. Centraal is het kasteel gelegen, waarvan de omgrachting tegelijk met de bouw in 1637 tot stand is gekomen. De formele aanleg, waarvan de oprijlaan de as vormde, is in de eerste helft van de negentiende eeuw met behoud van de formele structuur (omgrenzing en middenas) in landschapsstijl gewijzigd. Uit de landmeterskaart van 1633 blijkt dat de oprijlaan, thans de hoofdas van de aanleg, al voor de bouw van het huis aanwezig was en leidde naar de toenmalige boerenhofstede. Parallel aan de met beuken beplante oprijlaan bevindt zich aan de westzijde een rij hazelaars, waarachter zich de moestuinmuur bevindt. Aangrenzend de oude rechthoekige moestuin annex boomgaard. De as van de oprijlaan wordt buiten het parkdeel voortgezet in het 'grand canal' met bomensingels aan beide zijden die de ronde vijverkom aan het einde eveneens begrenzen (zgn.'koekepan'). De zichtas vanuit het huis over het grand canal is rond het einde van de negentiende eeuw met een groep taxusbomen dicht gezet. Een totaalontwerp voor het landschapspark werd door J.D.Zocher vervaardigd en van 1828 tot 1834 uitgevoerd. Twee ovale vijverkommen en de slotgracht werden vergraven tot een lange serpentinevormige vijverpartij, die zich door de aanleg slingert en zich naar het westen toe versmalt. De berceau uit de formele aanleg, die de twee vijvers met elkaar verbond, is in doorgeschoten staat nog aanwezig. Rondom de vijverpartij is een slingeraanleg met o.a. eiken, beuken, platanen en kastanjes. Door de bomenkap is de structuur enigszins vaag geworden. De zuidwest hoek van het park is het meest geaccidenteerde deel met twee heuvels waarvan één voorzien is van een ijskelder. Een kleine houten brug over de westsingel ligt in het verlengde van een eiken laantje dat langs een bosdeel loopt. Van de twee door Zocher geplande zichtassen vanaf de achterzijde van het huis loopt er één zichtas in noordwestelijke richting en één in noordelijke richting op Parkzicht. De laatst genoemde is echter niet uitgevoerd. De eerste vista heeft in het parkdeel een groene omlijsting van taxussen en biedt een mooi uitzicht over de weilanden op de spoorlijn -nu de A12-. Door de coulissen werking (golvende lijnen) heeft het diepte en een 'dramatisch' effect verkregen.

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van algemeen belang:

- vanwege de 17de-eeuwse singelstructuur;

- vanwege de 18de-eeuwse lengteas gevormd door de oprijlaan en het 'grand canal';

- als representatief voorbeeld van een aanleg in landschapsstijl van de hand van Zocher (1828-1834);

- vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

508147
Huis te Linschoten

Omschrijving complex

Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats bestaande uit een HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), OOSTELIJK BOUWHUIS (3), WESTELIJK BOUWHUIS (4), TOEGANGSHEK (5), TOEGANGSBRUG over binnengracht (6), TUINMANSWONING MET SCHUURTJE (7), DUIVENTOREN (8), TIMMERSCHUUR (9), BRUGGETJE in het park (10), IJSKELDER (11), DIENSTWONING 'SCHAPENLAANHUISJE' (12), JACHTHUIS (13), BOERDERIJ 'DE ELSEHOF' MET STAL, SCHUUR EN ZOMERHUISJE (14), BOERDERIJ 'PARKZICHT' MET SCHUUR (15), KEERMUREN (16), TUINMUUR (17). Ten westen van het dorp Linschoten ligt de historische buitenplaats Huis te Linschoten, die in 1633 door Johan Strick van het kapittel van Oud Munster werd verworven. Op de plaats van een boerderij in de Hoge Polder - zie de kaart van Floris Balthasarsz. (1615) - liet deze in 1637 een huis bouwen. De buitenplaats bleef tot de verkoop in 1891 in het bezit van de familie Strick. Daarna is het huis niet meer permanent bewoond geweest. Een schilderij uit 1654 van Herman Saftleven toont het nieuwe omgrachte huis met een hoog opgetrokken achterdeel en twee smalle torens aan de voorzijde. De tuinaanleg rondom het kasteel, zoals weergegeven is op de kaart van het Grootwaterschap van Woerden (1670), kwam grotendeels overeen met de situatie vóór de bouw van Huis te Linschoten (zie de Landmeterskaart uit ca. 1633). Kenmerkend is de thans nog aanwezige rechte as gevormd door de oprijlaan, die loodrecht op het hoofdgebouw staat. Onder het beheer van Johan Hendrik Strick kreeg met name de opstand en plattegrond van het voorhuis een ander aanzien na een ingrijpende verbouwing in 1721-22. Om te voldoen aan de toenemende behoefte aan representatieve ruimten werd de verdieping ingericht als bel-etage. In deze periode werd waarschijnlijk ook de formele tuinaanleg gerealiseerd, zoals te zien op de topografische kaart van Woerden (1769). De hoofdas, eerst alleen gevormd door de oprijlaan, werd verlengd met het nu nog bestaande 'Grand Canal', welke karakteristiek is voor de aanleg. Omstreeks 1724 werd de oprijlaan opnieuw beplant met beuken en werd het toegangshek geplaatst. In de eerste helft van de negentiende eeuw vond er een heraanleg van de tuinaanleg in landschapsstijl plaats. Nadat in 1830 Emil Strick zich definitief op de buitenplaats vestigde, gaf deze aan J.D.Zocher jr. de opdracht om de aanleg van het parkbos te wijzigen. Het ontwerp werd in zijn geheel uitgevoerd zoals op te maken is uit het schrijven van Betty Strick (1843) 'de plaats is prachtig geworden, de berceau en een paar andere dingen zijn gebleven, maar verder is alles anders, en ik moet zeggen op een uiterst smaakvolle manier, veranderd'. Zocher heeft naast het tuinontwerp ook ontwerpen voor het interieur vervaardigd (een schouw en enkele plafonds). In 1849 erfde Else von Arnim, dochter van Betty Strick van Linschoten en Heinrich Alexander von Arnim, de buitenplaats. In de dakgevel aan de voorkant van het kasteel werd een klein klokkentorentje met spits gebouwd, dat echter bij de restauratie aan het begin van de twintigste eeuw weer werd verwijderd. In het park werd een speelhuisje met kleine tuinaanleg gerealiseerd door een Duitse tuinarchitect wiens naam verder niet bekend is. In 1891 wordt het huis aan de heer G. Ribbius Peletier verkocht (NB bij de verkoop van het huis behoorden negen boerderijen). Van 1909 tot 1912 werd het kasteel conserverend gerestaureerd. Sinds 1969 behoren alle bezittingen toe aan de Stichting tot Behoud van het Landgoed Linschoten, dat is opgericht in 1939.

De omgrenzing van de historische aanleg als mede de specificatie van de complexonderdelen is aangeduid op de bij de bescherming behorende kaart. De grens van de historische buitenplaats wordt gevormd door de Noord Linschoterdijk, de Haardijk en de Schapenlaan.

De HISTORISCHE BUITENPLAATS HUIS TE LINSCHOTEN is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege het gaaf bewaard gebleven deels 17de-, deels 18de-eeuwse, als een kasteelachtig landhuis opgetrokken hoofdgebouw waarin enkele interieur onderdelen van J.D. Zocher;

- vanwege het 19de-eeuwse landschapspark naar het ontwerp van Zocher, dat nog duidelijk aan het padenpatroon en de zichtassen te herkennen is;

- vanwege de 18de-eeuwse lengteas, bestaande uit de oprijlaan en het 'grand canal'; - vanwege de visuele samenhang tussen de complexonderdelen.

Snelrewaard,Linschoten BY Noord-Linschoterdijk 21A Ja
A 786 Linschoten