Drieweg 1, Zaamslag

Inleiding

Dwars achter de schuur, aan de zuidelijke, korte zijde van de mestput geplaatste wagenschuur op rechthoekige plattegrond, gebouwd in ambachtelijk-traditionele trant. De wagenschuur is van een regionaal meer voorkomend type met gesloten kopgevels en grotendeels open middenvakken.

Omschrijving

De wagenschuur bezit gesloten eindtraveeën, opgetrokken uit baksteen waartussen drie open traveeën, van elkaar gescheiden door staanders. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde pannen.

Wagenschuur van belang als voor de regio karakteristiek vormgegeven complexonderdeel.

508126

Inleiding

Boerderij in traditionele Zeeuwse opzet echter met Vlaamse invloeden in de vormgeving van de dwarsdeelschuur. Getuige het bouwjaar in het dak van de schuur dateert deze uit 1932, de woning is waarschijnlijk omstreeks 1900 gebouwd. Het complex bestaat uit een traditioneel, verdiepingloos woonhuis, een dwarsdeelschuur in het verlengde zuidelijk van de woning en een wagenschuur dwars achter de schuur. De overige bouwwerken op het terrein vallen niet onder de bescherming.

Omschrijving

De schuur is fors en een redelijk gaaf voorbeeld van de Vlaamse invloed op de bouw in deze regio. Met name de mansarde-kapvorm wijkt af van de traditionele Zeeuwse bouwvormen. Het blauwgrijs geschilderde houtwerk aan de schuur is eveneens min of meer karakteristiek voor deze regio.

De architectuur van het iets oudere, verdiepingloze langsgevel-woonhuisen de gedeeltelijk bakstenen, gedeeltelijk houten wagenschuur is vrij algemeen in Zeeland.

Waardering

Boerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarden als voorbeeld van regionale ontwikkeling in de boerderijbouw onder invloed van Vlaanderen.

Wagenschuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Drieweg 1 4543 RS Zaamslag BY Ja