Drieweg 1, Zaamslag

Inleiding

Forse schuur met twee dwarsdelen op rechthoekige plattegrond. In de schuur, bedoeld voor gemengd bedrijf, zijn stallen aanwezig aan de achtergevel. Op het dakvlak aan de voorgevel is het bouwjaar 1932 ingelegd.

Omschrijving

Uit hout opgetrokken schuur met in steen uitgevoerde stallengevel aan de achterzijde. De houten wanden op een bakstenen plint, bestaan uit blauw-grijs geverfde, gepotdekselde delen met witte omrandingen van de gevelopeningen en witte belijning van de gevelhoeken.

De nagenoeg symmetrische voorgevel bezit twee rechthoekige mendeurstellen met klinket en in elke deur een hooggeplaatst raampje. Tussen de mendeurstellen vier kleine ramen, in het linker en het rechter gevelgedeelte een deur en een klein raam.

De zuidelijke, houten kopgevel bezit in de top drie vierruits ramen.

Centraal in de gevel een mendeurstel als in de voorgevel. Rechts daarvan, nabij de voorgevel, een wagendeurstel; links een deur naar het stallengedeelte en een raampje. In de stenen achtergevel bevindt zich een reeks staldeuren. De houten noordelijke kopgevel bezit twee ramen in de geveltop, twee deuren en enige ramen op de begane grond en een recentere garagedeur.

De schuur is voorzien van een mansardedak, gedekt met -eterniet- leien in ruitpatroon. Het zuidelijk gedeelte van het dak is gerenoveerd.

Waardering

Schuur van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarden als voorbeeld van regionale stijlontwikkeling. Tevens van belang als onderdeel van het complex.

508125

Inleiding

Boerderij in traditionele Zeeuwse opzet echter met Vlaamse invloeden in de vormgeving van de dwarsdeelschuur. Getuige het bouwjaar in het dak van de schuur dateert deze uit 1932, de woning is waarschijnlijk omstreeks 1900 gebouwd. Het complex bestaat uit een traditioneel, verdiepingloos woonhuis, een dwarsdeelschuur in het verlengde zuidelijk van de woning en een wagenschuur dwars achter de schuur. De overige bouwwerken op het terrein vallen niet onder de bescherming.

Omschrijving

De schuur is fors en een redelijk gaaf voorbeeld van de Vlaamse invloed op de bouw in deze regio. Met name de mansarde-kapvorm wijkt af van de traditionele Zeeuwse bouwvormen. Het blauwgrijs geschilderde houtwerk aan de schuur is eveneens min of meer karakteristiek voor deze regio.

De architectuur van het iets oudere, verdiepingloze langsgevel-woonhuisen de gedeeltelijk bakstenen, gedeeltelijk houten wagenschuur is vrij algemeen in Zeeland.

Waardering

Boerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarden als voorbeeld van regionale ontwikkeling in de boerderijbouw onder invloed van Vlaanderen.

Drieweg 1 4543 RS Zaamslag Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarsdeelschuur