't Huis Aeolus, Wemeldinge

Inleiding

Voormalig molenaarshuis met aangebouwde schuur, in 1874 in classicistische stijl gebouwd bij koren- en pelmolen "Aeolus" uit 1868.

Omschrijving

Rechthoekig molenaarshuis met bijna over de gehele lengte aan de achterzijde aangebouwde schuur, in dezelfde stijl opgetrokken. Voormalig varkenshok door tussenlid met de schuur verbonden.

Geheel één bouwlaag hoog met kapverdieping. Gedeeltelijk wit gepleisterde gevels met schijnvoegen; gedeeltelijk wit geschilderde bakstenen gevels. Voorgevel is een lijstgevel met een symmetrische indeling. Centrale houten voordeur met dubbele ruit en siersmeedwerk; levensboom in getoogd bovenlicht. Aan weerszijden twee getoogde houten schuiframen (3x2 ruits) met houten persiennes.

Oostelijke zijgevel eveneens lijstgevel met twee getoogde houten schuiframen met houten persiennes in voormalig woonhuisgedeelte en twee houten deuren met getoogde bovenlichten met levensboom en daartussenin dubbele, getoogde houten goederendeur in voormalig schuurgedeelte.

De achter (langs)gevel van de schuur is een blinde gevel.

Westelijke topgevel met houten deur met levensboom in bovenlicht en 3x2 ruits schuifvenster; top vermoedelijk enigszins aangepast metselwerk; getoogd 2x2 ruits houten schuifvenster in top.

Westelijke zijgevel van voormalig woonhuisgedeelte is een lijstgevel.

Het voorste deel van het pand is voorzien van een schilddak gedekt met zwarte kruispannen; nieuwe dakramen; twee gemetselde nokschoorstenen. Het aangrenzende schuurdeel eveneens met schilddak, maar aan westzijde voorzien van een topgevel met strakke windveer; gedekt met diverse soorten gesmoorde pannen.

Voormalig wit gepleisterd varkenshok verbonden met de schuur, met zadeldak gedekt met gesmoorde tuile du nord; houten deuren, houten venster.

In het interieur van het object zijn geen waardevolle zaken aanwezig.

Waardering

Molenaarshuis met aangebouwde schuur en varkenshok, van cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarden, in samenhang met de molen "Aeolus".

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
508051
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie
Molenaarshuis Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Bonzijweg 15 4424 AM Wemeldinge Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 3172 Wemeldinge
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1874 1874 vervaardiging
Naar boven