Plantlust, Wemeldinge

Inleiding

Vrijstaand woonhuis met aangebouwd koetshuis -thans garage-, gebouwd in 1884 en genaamd "Plantlust". Gelegen op ruim perceel met onder meer oprijlaan en voortuin.

Omschrijving

Langsgevel van de woning evenwijdig aan de straat gelegen met koetshuis aan westzijde, in het verlengde, iets naar achter geplaatst, aangebouwd.

Geheel opgetrokken uit rode handvormsteen; siermetselwerk banden, fries en strekken in gele baksteen; gepleisterde plint. Zowel woning als koetshuis één bouwlaag hoog met zadeldak gedekt met rode hollandse pannen op noordelijke dakvlak en gesmoorde hollandse pannen op zuidelijke dakvlak.

Woning met lijstgevel van vijf traveeën breedte met centrale ingangspartij met houten paneeldeur en aan weerszijden twee houten H-vensters. Vensters en deur met gestucte omlijsting.

Geprofileerde houten kroonlijst. Centrale, bakstenen dakkapel met driedelig houten venster, waarvan middelste met halfrond afgesloten bovenlicht; zadeldakje met uitgesneden houten windveer.

Voorgevel koetshuis met houten wagendeur en kleine getoogde raampjes met roedeverdeling.

Achtergevel woning met in het midden houten deur en aan weerszijden twee houten schuiframen. Bakstenen dakkapel met dwarskap met zadeldak met uitgesneden houten windveer. Vernieuwde vensters en balkondeuren; houten balkon.

Houten veranda aangebouwd over gehele lengte woning. Achtergevel koetshuis met houten wagendeur, aan weerszijden twee houten deuren met bovenlicht; klein vierkant bakstenen aanbouwtje met plat dak en klein houten raampje. Topgevel met hoog houten luik.

In het interieur zijn onder meer in de keuken het gietijzeren casettenplafond en de houten kasten van belang; marmeren vloer in hal en deuren aan halzijde met houtmotief beschilderd.

Waardering

Woonhuis met koetshuis, van architectuurhistorisch belang en van ensemblewaarde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
508055
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Koetshuis (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Wilhelminastraat 3 4424 BA Wemeldinge Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 4090 Wemeldinge
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1884 1884 vervaardiging
Naar boven