De Nijverheid, Staphorst

Inleiding

Het gebouw stamt uit 1925 en ligt in de bebouwde kom van Staphorst als onderdeel van de lintbebouwing. In deze agrarische omgeving kwamen ver- schillende melkfabrieken voor. Fabriek de Nijverheid is een van de weinige overgebleven zuivelfabrieken in Staphorst.

Beschrijving

De fabriek heeft een rechthoekige plattegrond met aan de achterzijde in een lets verschoven bouwdeel een ketelhuis. De aanbouw aan de achterzijde van het ketelhuis stamt uit 1965. De bouwstijl is functionalistisch, het gebouw is opgetrokken uit baksteen met een hoge, gepleisterde plint en met stalen kozijnen. Het gebouw heeft twee verdiepingen onder plat dak waarvan de lijst is afgezet met keramische pannen. Onder de dakrand zijn enkele rijen baksteen verticaal gemetseld, waarmee een kroonlijst wordt gesuggereerd. Op de hoeken gemetselde bekroningen. In de voorgevel twee laaddeuren achter een later gebouwde (ca 1940) betonnen transportband voor melkbussen. Centraal een verdiept veld voor de naam van de fabriek. In de verdieping twee keer twee kleine vensters. In de zijgevels diverse grotere en kleinere deur- en vensteropeningen. De achtergevel is door de recente aanbouw sterk gewijzigd en doorbroken. In een nis tussen voorgebouw en voormalig ketel- huis bevindt zich een schoorsteen van rode baksteen. De schoorsteen staat op een rond basement en heeft een uitgekragende top. Van het interieur zijn geen beschermenswaardige elementen bewaard gebleven.

Waardering

De melkfabriek is van nationaal belang vanwege de architectonische vormge- ving in een functionalistische bouwstijl met baksteen detaillering, de aanwezigheid van de transportband. De fabriek heeft waarde als onderdeel van de lintbebouwing waarbij de schoorsteen als hoog element extra relief geeft. De fabriek is van cultuur-historische waarde als bewaard gebleven fabriek in een agrarisch gebied waar deze eeuw diverse melkfabrieken aanwezig waren om de melk ter plekke te verwerken. De bescherming betreft niet het interieur, de transportband aan de zijkant en de achterbouw uit 1965 achter het ketelhuis.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
508036
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Melkfabriek Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Oude Rijksweg 100 7951 DL Staphorst Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
AQ 592 Staphorst
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1925 1925 vervaardiging
Naar boven