Inleiding

De KADEMUREN vanaf de spoorbrug tot en met het Pothoofd vormen een onderdeel van de totale 16e en 17e eeuwse vesting Deventer, waarbij sprake is van een voor die periode typerende vestingaanleg met een rivierfront, waar ook een laad- en losplaats aanwezig was.

Omschrijving

In oorsprong 16e eeuwse kademuren met natuurstenen bekleding die in de 17e eeuw deels zijn verhoogd en deels vernieuwd. Aanwezig zijn onder meer nog natuurstenen restanten van de oorpronkelijke 16e eeuwse bekleding, een restant van gietijzeren hekwerk uit de 19e eeuw en een jongere riooluitlaat met schuifconstructie. In het aanzicht van de muren is de historische ontwikkeling, onder meer door de aanwezigheid van verschillende soorten baksteen, duidelijk herkenbaar. Aan de Pothoofdzijde wordt de muur beëindigd door het restant van een ravelijn, herkenbaar als een vooruitstekende punt in de IJssel, lager dan de kademuur. De kademuren in hun huidige verschijningsvorm zijn een waardevol onderdeel van het historische riviergezicht van de stad Deventer.

Kademuren van algemeen belang vanwege

- de architectuurhistorische betekenis als goed voorbeeld van een gemetselde waterkering langs een rivier, tevens dienend als laad- en losplaats. De afleesbare historische ontwikkeling is kenmerkend voor dergelijke waterwerken langs rivieren;

- de stedenbouwkundige waarde als sterk beeldbepalend onderdeel van het bijzondere riviergezicht van Deventer.

508006

Vesting Verdedigingswerken en militaire gebouwen Fort, vesting en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Deventer Kademuren Ja
D 2903 Deventer