Zenderensestraat 2, Zenderen

Omschrijving

Rechthoekige KORENSPIEKER opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met grijze Hollandse pannen gedekt zadeldak. Aan de oostzijde heeft de schuur een deur en een groot luik op de verdieping. In de zijgevels van de schuur zijn op de parterre en de verdieping gietijzeren vensters onder rondboog geplaatst.

Schuur van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege het bijzondere, twee bouwlagen hoge type

- vanwege de gaafheid

- als onderdeel van het boerderijcomplex

507915

Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit een monumentale DWARSHUISBOERDERIJ, eendubbele SCHUUR en een KORENSPIEKER.

Het woonhuisgedeelte van de boerderij is in 1923/24 gebouwd in de voor die tijd karakteristieke robuuste baksteenarchitectuur naar een ontwerp van W. Nierkens in opdracht van A. Wooldirk. De korenspieker is in datzelfde jaar gebouwd. Het schuurgedeelte van de boerderij stamt uit het einde van de vorige eeuw. Op het erf zijn na de oorlog enkele nieuwe schuren bijgebouwd. Tussen de boerderij en de dubbele schuur is na de oorlog een tussenlid gebouwd, de zij- en achtergevels van de dubbeleschuur zijn eveneens na de oorlog vernieuwd.

Het erf ligt aan de hoofdweg tussen Borne en Almelo en is omgeven door bomen. De boerderij is met het voorhuis naar het oosten gekeerd. Haaks op de baander van de boerderij staat de dubbele schuur met de inrijdeuren naar het zuiden gericht. De varkensschuur staat in de westelijke hoek van het erf tegenover het schuurgedeelte van de boerderij. Een oprijlaan geeft toegang tot het erf dat voor een deel door een smeedijzeren hek wordt afgescheiden.

Boerderijcomplex van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege het gave, monumentale voorhuis van de boerderij