Ennekerdijk 15, Borne

Omschrijving

Eenvoudig vierkant RITUEEL BADHUISJE van bruine baksteen onder een met grijze Friese pannen gedekt tentdak. Op het dak staat een gemetselde schoorsteen. Aan de oostzijde heeft het pand een deur en een klein venster. In de achtergevel (W) bevindt zich een smalle horizontale vensterstrook van drie vensters.

Badhuis van cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de oorspronkelijke functie van joods badhuis

- als onderdeel van het synagogecomplex

507911
Scholencomplex

Inleiding

In opdracht van de joodse textielfabrikant Spanjaard werd de joodse SCHOOL in 1895 gebouwd. De WONING van de chazzen (voorganger) werd twee jaar later aan de zuidzijde bijgebouwd waarbij de eclectische bouwstijl van de school werd voortgezet.

De mikwe (RITUEEL BADHUIS) staat aan de noordzijde van de school. De school en de woning staan naast de synagoge (mon. nr. 9919) parallel aan de straat en vormen samen een synagogecomplex. Behalve de synagoge zijn de panden ontworpen door de aannemer F. Morselt te Borne.

School en woning zijn verbouwd tot woningen waardoor de achtergevels gewijzigd zijn, het voormalige badhuis doet tegenwoordig dienst als opslag.

Waardering

Synagoge, Joodse school met woning en badhuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de belangrijke rol die de joodse gemeenschap in de ontwikkeling van Borne heeft gespeeld

- als eenvoudig pand in eclectische stijl

- als ensemble van gebouwen (waarbij ook de synagoge hoort) met een bijzondere waarde voor de joodse godsdienstbeoefening

Badhuis Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg oorspronkelijke functie Ja
Ennekerdijk 15 7622 ED Borne Ja