Oude Rijksweg 118, 's-Heer Arendskerke

Inleiding

Vrijstaand koetshuis bij het huis "Vredenhof", omstreeks 1860 op rechthoekige plattegrond gebouwd in eclectische stijl en vrijwel geheel in hout opgetrokken. Tegen de zuidelijke langsgevel is een plantenkas geplaatst welke niet onder de bescherming valt.

Omschrijving

Geheel als houten skelet opgebouwde constructie op een, uit ijsselsteen opgetrokken, plint. Boven de gemetselde plint zijn de gevelwanden uitgevoerd in geel geschilderde rabatdelen; aan de zijgevels, halverwege de diepte van het gebouw, onderbroken door een muurstijl. In de noordelijke zijgevel zijn in de voorste travee twee ramen geplaatst met ovale ruiten, voorzien van een diagonale kruisroede. In de zuidelijke zijgevel bevinden zich twee eenvoudige vensters. De achtergevel bezit in het midden een sobere deur met bovenlicht, enkele ramen op de begane grond en een stolpraam met driehoekig bovenlicht in de geveltop.

De rijk en monumentaal uitgevoerde voorgevel bezit op de begane grond drie getoogde deurstellen met een paneel in het ondervlak en een gesloten latten struktuur in het bovenste gedeelte. Het middelste deurstel is in werkelijkheid met kleinere deuren uitgerust dan de vorm doet vermoeden. De stijlen tussen de deuren, rustend op natuurstenen poeren, zijn als Corinthische pilasters uitgevoerd.

Boven het middelste deurstel bevindt zich een houten balcon op accoladevormige consoles. Het balcon is tussen de sobere hoekbalusters voorzien van een ijzeren hekje, met een onderverdeling welke vergelijkbaar is met de ovale vensters in de noordelijke zijgevel. Bij het balcon een dubbele deur in een rondboogvorm, in het bovenvlak voorzien van ramen met een ijzeren roedeverdeling in gebogen vormen. Aan weerszijden van het balcon bevinden zich geschilderde afbeeldingen van paarden in een driehoekig veld. Het zadeldak met forse overstekken op klossen is voorzien van geschulptedaklijsten en gedekt met gesmoorde kruispannen.

In het interieur is de voorste travee achter de wagendeuren als één ruimte uitgevoerd met tegen de rechter zijgevel gareelhaken en een bergkast in de rechterachterhoek. De muurstijlen in de zijgevels vormen de buitenste delen van een houten portaal met standvinken waartegen een houten wand is aangebracht als scheiding tussen het wagendeel en het stallendeel. Direct achter deze wand bevinden zich bestrate stalruimten met tegen de rechter zijgevel een zinken trog. Tegen de achtergevel bevinden zich twee afgeschotte ruimten, die door een middenpad naar de achterdeur van elkaar worden gescheiden. De zolder is via een ladder vanuit het wagendeel bereikbaar. De onbeschoten kap wordt gedragen door tweelaags schenkelspanten en gordingen.

Koetshuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde enzeldzaamheidswaarde.

Koetshuis(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja