507901, Wolphaartsdijk

Inleiding

Restant van algemeen in zuidwest Nederland vanaf circa 1906 toegepast zeedijkverhogingssysteem, gedeeltelijk nog compleet met zogenaamde trapjesglooiing aan de zeezijde. Het object bestaat uit twee gedeelten aan weerszijden van de haven van Wolphaartsdijk: van de haven in westelijke richting tot de inlaag. In oostelijke richting vanaf de haven langs de zeezijde van de Zuidvlietpolder en deels van de Oosterlandpolder; samen ongeveer drie km lengte en daterend uit 1927-1929. Het hier toegepaste dijkverhogingssysteem werd ontwikkeld door ir. R.R.L. de Muralt van het Waterschap Schouwen.

Omschrijving

Systeem van betonnen koppellijsten waartussen betonnen muurplaten in sponningen zijn geplaatst. Zowel de lijsten als de muurplaten zijn voorzien van een verzwaarde voet met een omgezette rand ter voorkoming van onderspoeling.

Nabij de inlaag is aan de zeezijde een trapjesglooiing aanwezig met betonstenen aan het bovenste gedeelte en een bekleding met Vilvoordse steen aan het onderste gedeelte.

Waardering

Dijkverhogingssysteem van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde en als zeldzaam wordend voorbeeld van een typologische en technische ontwikkeling.

Zeewering Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat oorspronkelijke functie Ja
Wolphaartsdijk Wolphaartsdijk, Wolphaartsdijk Ja