Albert Joachimikade 13, Goes

Inleiding

Tweezijdig aangebouwd woonhuis, omstreeks 1883 in neo-renaissancestijl gebouwd in opdracht van de familie Dekker op eigen terrein van hun houthandel. De serre en keuken aan de achtergevel en het aangebouwde kantoor aan de linker zijgevel vallen niet onder de bescherming.

Omschrijving

Woonhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een begane grondlaag en een verdieping onder een tentdak. De vier traveeën brede voorgevel is opgetrokken uit rode baksteen in kruisverband en voorzien van een hardstenen plint tot aan de onderdorpel van de begane grondramen. De entree is voorzien van een rijke houten deur met smeedijzeren rooster en een rijke pilasteromlijsting uit natuursteen en wordt afgedekt door een gebogen fronton. Ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de raamkozijnen bevinden zich natuurstenen banden. De getoogde strekken zijn voorzien van natuurstenen aanzet- en sluitstenen. Ter hoogte van de raam-wisseldorpels een band van zaagtandvormig metselwerk. De gevel wordt afgesloten door een hoofdgestel, bestaande uit een kroonlijst, een siermetselwerk fries met gebeeldhouwde gootklossen en en brede, gepleisterde architraaflijst. Sierlijk uitgesmede gevelankers. De gedeeltelijk aangebouwde linker zijgevel is nagenoeg blind uitgevoerd. De achtergevel is eveneens uit rode baksteen opgetrokken, voorzien van staafankers en wordt afgesloten door een sobere houten gootlijst op ojiefvormige klossen. Op de verdieping vier 2x3 ruits schuiframen. Links van de jongere serre op de begane grond twee 2x3 ruits schuiframen.

Het tentdak is gedekt met Oegstgeester pannen op het voor- en de zijschilden, op het achterschild met gesmoorde kruispannen.

In het interieur is nog gedeeltelijk de oorspronkelijke hoofdopzet aanwezig. Links van de entree en achterliggende gang kamers en suite, door oorspronkelijke schuifdeuren van elkaar gescheiden. De vensters in voor en achtergevel zijn af te sluiten door blinden. De voorkamer bezit een groot centraalmotief in het stucwerkplafond. Overigens is het interieur van de woning zeer sober uitgevoerd of verbouwd en zonder bijzondere waarden.

Waardering

Woonhuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarden als rijke stijlvertegenwoordiger en vanwege rijke en bijzondere materiaaltoepassingen, en van belang vanwege ensemblewaarde.

Albert Joachimikade 13 4461 BG Goes Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis