Singelstraat 7, Goes

Inleiding

Pastorie, behorend bij, en door middel van een één laag hoog, plat gedekt tussenlid, verbonden met de naastgelegen Rooms-katholieke kerk. Het gebouw is gedeeltelijk onderkelderd. De pastorie en het tussenlid zijn uitgevoerd in overgangsarchitectuur. De pastorie is omstreeks 1908 gebouwd op de plaats van een waterstaatskerk welke na het gereedkomen van de huidige Rooms-katholieke Maria Magdalena kerk is afgebroken. Het gebouw is van forse afmetingen door de aanwezigheid van vergader- en logiesruimten in verband met de functie als dekenaat-centrum.

Omschrijving

Pastorie van twee bouwlagen hoog op rechthoekige plattegrond onder een afgeplat schilddak, geheel opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen in kruisverband. De voorgevel bezit aan de rechter zijde een vooruitspringende gevelpartij met een afgeknotte topgevel welke wordt afgesloten door een gesloten attiekje tussen pinakels. In de topgevel domineert op de verdieping een drievlaks houten erker met gesneden kozijnwerk onder een met leien gedekt, gebogen dak dat is voorzien van een bekroning van ijzeren hekwerk. De erker wordt gesteund door consoles en een zware schoorconstructie in het midden. De erkerramen zijn voorzien van rijke glas-in-lood bovenlichten. In de geveltop en links op de verdieping houten schuiframen in rondboog gevelopeningen. Op de begane grond getoogde houten schuiframen. De centraal geplaatste entree bezit een tweelicht als bovenlicht onder een gedecoreerde natuurstenen latei. Daarboven een houten schuifraam eveneens met een latei, dat voorzien is van een cirkelraam als bekroning. De voorgevel wordt afgesloten door een houten gootlijst op uitkragend siermetselwerk. De achtergevel is voorzien van per twee bij elkaar geplaatste houten schuiframen. De middentravee bevat een achterdeur en daarboven op de verdieping een enkel schuifraam.

Aan de linker zijde van de achtergevel een platgedekte, serre-achtige uitbouw voorzien van glas-in-lood ramen, de bovenlichten uitgevoerd met gekleurd glas-in-lood met Art Nouveaumotieven. Het afgeplatte schiddak is gedekt met leien in maasdekking en op het voor- en achterschild voorzien van twee dakkapellen.

In het interieur resteren verschillende onderdelen uit de bouwtijd, onder meer op de begane grond stucwerk plafonds met Art Nouveau-trant motieven in de rechter voorkamer en de vergaderzaal daar achter. Uit de bouwtijd zijn voorts de meeste paneeldeuren met omlijstingen bewaard gebleven. Vanuit de dwarsgang naar het tussenlid is de kelder met wijnkelder bereikbaar welke is voorzien van een plafond met troggewelfjes tussen stalen binten. Het relatief kleine trappenhuis bezit een trap met gesneden balusters en gedraaide houten spijlen. Op de verdieping onder meer diverse kamers met houten lambris, sobere marmeren schouwen en stucplafonds met vrij eenvoudige motieven en lijsten. De rechter voorkamer en de aangrenzende tussenkamer worden verbonden door een zware schuifdeuren-pui. De verdieping bevat een groot aantal kamers aan weerskanten van de centrale gang.

Het schilddak met plat gedeelte is uitgevoerd als beschoten kap met eenvoudige grenen spanten.

Waardering

Pastorie van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde en als architectonisch interessant en functioneel onderdeel van het complex.

507882

Inleiding

Complex bestaande uit een Rooms-katholieke kerk, genaamd "Heilige Maria Magdalena" en een aangebouwde pastorie, in de jaren 1906 tot 1908 gebouwd naar ontwerp van de architecten J.M. Snickers en (de gebroeders) A.A.J. en Jos. Margry te Rotterdam. De kerk werd in neo-gotische stijl als kruisbasiliek uitgevoerd; de pastorie werd in Overgangsarchitectuur vormgegeven. Kerk en pastorie zijn door middel van een, als vergaderzaal gebouwd, tussenlid met elkaar verbonden.

Omschrijving

De kerk is geheel in baksteen uitgevoerd met een lantaarn op de viering en een ter linkerzijde geplaatste fronttoren; het koor is voorzien van een vijf vlaks sluiting waarin rijke gebrandschilderde ramen zijn aangebracht. Zowel de architectuur als de oorspronkelijke inrichting en afwerking zijn als eenheid in neo-gotische trant uitgewerkt. In enkele decoratieve interieurelementen in de kerk, met name glas-in-lood in de deuren, en in sterkere mate in de pastorie, is de invloed van de Art Nouveau herkenbaar.

Waardering

Complex van Rooms-katholieke kerk en pastorie van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden en architectuurhistorische waarden van zowel interieur als exterieur en van ensemblewaarden vanwege het belang voor het aanzien van de stad.

Singelstraat 7 4461 HZ Goes Ja