Klein Frankrijk, Goes

Inleiding

Geheel bakstenen verdiepingloos woonhuis op rechthoekige plattegrond onder een met pannen gedekt zadeldak evenwijdig aan de voorgevel, omstreeks 1850 gebouwd in ambachtelijk-traditionele bouwtrant met enige klassieke motieven in lijstwerk van de voorgevel.

Omschrijving

Gevels geheel opgetrokken uit baksteen. De voorgevel is uitgevoerd als lijstgevel in rode baksteen met strekken boven de raamkozijnen in gele baksteen. De voorgevel bezit een centraal geplaatste entree met aan weerszijden twee stuks houten 2x3 ruits schuiframen. De entree is voorzien van een klassieke omlijsting met kroonlijst en bezit een twee paneels deur en een bovenlicht met deelroede. De zuidelijke kopgevel is uitgevoerd in gemêleerde baksteen met afwijkend metselwerk in de top; op de begane grond nabij de voorgevel bevindt zich een houten 2x3 ruits schuifraam. Naast dit raam zijn bouwsporen aanwezig van een tweede raamkozijn van gelijke afmetingen. In de geveltop is een 2x2 ruits schuifraam aanwezig. De uitbouw op de begane grond is van recenter bouwjaar.

De noordelijke zijgevel is eveneens in gemêleerde steen uitgevoerd bezit een 2x2 ruits schuifraam in de top. Bij de achtergevel is een kleine, plat gedekte uitbouw aangebracht.

Het zadeldak is evenwijdig aan de voorgevel aangebracht en gedekt met gesmoorde pannen. Ter plaatse van de kopgevels bevinden zich overstekken met windveren.

Waardering

Woonhuis van algemeen belang als functioneel onderdeel van het complex en vanwege architectuurhistorische waarden.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
507876
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Boerderijomplex in ambachtelijk-traditionele stijl, omstreeks 1850 gebouwd als dwarsdeelboederij met losse leden opzet. Het complex bestaat uit een woonhuis, dat in oorsprong dwars op en in het verlengde was geplaatst van een grote houten schuur. Deze schuur is in 2009 door brand tenietgegaan. Tot het complex behoort ook een klein houten bijgebouw onder zadeldak, achter het woonhuis. Tegenover de dreef, naast de plaats waar zich de grote schuur bevond, bevindt zich een tot de bescherming behorende drinkput. Het boederijcomplex is zeer markant gelegen op een open terrein (weilanden), juist buiten de noordwestelijke stadswallen van Goes.

Het interieur van de objecten is niet beoordeeld.

Omschrijving

Onderdelen van een traditioneel boerderijcomplex bestaande uit een geheel bakstenen woonhuis onder een met pannen gedekt zadeldak, met daarachter een klein houten bijgebouw onder zadeldak en aan de overzijde van de dreef, een drinkput. Voorheen stond in de lengterichting achter het woonhuis een geteerde houten schuur onder afgewolfd zadeldak.

Waardering

Onderdelen van een boerderijcomplex, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Tevens van belang vanwege de ensemblewaarden en door de bijzondere situering ten opzichte van de stad Goes.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Westerstraat 2 4461 BP Goes Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 3915 Goes
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1850 1850 vervaardiging
Naar boven