Singelstraat 13, Goes

Inleiding

Direct aan de straat gelegen, éénzijdig aangebouwd pand, omstreeks 1875 gebouwd als regentenkamer bij het weeshuis. De verdieping diende als slaapzaal. Het gebouw is sober maar statig vormgegeven en heeft het karakter van een individueel woonhuis. Aan de achtergevel is het pand grotendeels aangebouwd tegen een oudere vleugel van het voormalige weeshuis.

Omschrijving

Uit rode handvorm baksteen opgetrokken gebouw op rechthoekige plattegrond, van vier traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een, evenwijdig aan de voorgevel lopend, zadeldak. De voorgevel is uitgevoerd als sobere lijstgevel en is voorzien van gietijzeren gevelankers. De kozijnen zijn uitgevoerd met afgeronde schouders. Op de verdieping 2x2 ruits schuiframen, op de begane grond 2x3 ruits schuiframen. De rechts in de gevel geplaatste entree is voorzien van een bovenlicht met gietijzeren levensboom. Het zadeldak is op het voorvlak gedekt met oegstgeester pannen.

Waardering

Voormalige regentenkamer en slaapzaal van het weeshuis, van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde en ensemblewaarde als onderdeel van het complex.

507852

Inleiding

Complex van twee, oorspronkelijk individuele, nu intern met elkaar verbonden, gebouwen. Beide panden maakten onderdeel uit van het weeshuis. Het linker pand, no.13, is omstreeks 1875 gebouwd als invulling van een open terrein en bevatte op de begane grond een regentenkamer en op de verdieping een slaapzaal. Het rechter pand, no.11, werd in 1869 gebouwd als wezen-armenschool op de plaats waar daarvoor eerst een kapel en daarna later de Franse Kerk stond. Aan de achterzijde grenst het gebouw aan een binnenplaats.

Omschrijving

De twee aaneen gebouwde panden zijn geheel uit baksteen opgetrokken en voorzien van zadeldaken evenwijdig aan de openbare weg. De voormalige wezen-armenschool (no. 11) werd uitgevoerd in een eclectische stijl; het pand op no. 13 in een eenvoudige klassicistische trant met lijstgevel.

Waardering

Complex van twee gebouwen van algemeen belang vanwege cultuurhistorische- en ensemblewaarden als onderdelen van het voormalige weeshuis, tevens is met name het pand op no. 13 van waarde uit architectuurhistorisch oogpunt.

Weeshuis Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid oorspronkelijke functie Ja
Singelstraat 13 4461 HZ Goes Ja