Kapelseweg 61, Kloetinge

Inleiding

Dwars op de openbare weg, rechts naast de schuur geplaatste, houtenwagenschuur onder een met pannen gedekt zadeldak, stilistisch behorend bij de dwarsdeelschuur.

Omschrijving

Volledig uit hout opgebouwde wagenschuur op rechthoekige plattegrond. Dewanden zijn geheel uitgevoerd in gepotdekselde, geteerde houten delen en evenals de dwarsdeelschuur voorzien van wit geschilderde hoeken en omlijstingen.

De langsgevel is grotendeels open uitgevoerd, slechts het rechtse gedeelte is een gesloten wand. De naar de straat gekeerde kopgevel bevat een inrijdeurstel met laag bovenlicht. De gevels worden afgesloten door en bakgoot op ojiefvormige klossen, de kopgevels door een overstek op geprofileerde klossen, met witte windveer. Het zadeldak is gedekt met rode groefpannen in halfsteensverband.

Wagenschuur van algemeen belang als functioneel en karakteristiek onderdeel van het complex.

507843
Hof den Berg

Inleiding

Dwarsdeelboerderij met losse leden opzet, omstreeks 1890 gebouwd in ambachtelijk-traditionele trant waarbij in het metselwerk karakteristieke, laat negentiende eeuwse decoraties zijn toegepast. De situering van de gebouwen onderling is karakteristiek voor Midden-Zeeland: het bakhuis/zomerhuis evenwijdig achter de woning. De wagenschuur werd dwars, naast de oostelijke kopgevel van de schuur geplaatst.

Het erf is niet betreden en de interieurs zijn niet bij de beoordeling betrokken.

Omschrijving

Door afmetingen, hoofdvormen en samenstellende onderdelen een zeer opvallend complex met voor de tijd van ontstaan kenmerkende decoraties. De gevels van de woning en de bakkeet zijn in baksteen uitgevoerd met sierbanden in gele steen waarin de negentiende eeuwse, neo-renaissance stijlinvloeden tot uitdrukking komen.

De wagenschuur is geheel uit hout opgetrokken en niet van decoraties voorzien.

Waardering

Boerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde en van belang voor het aanzien en karakter van de streek.

Wagenschuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Kapelseweg 61 4481 PD Kloetinge BY Ja