Kapelseweg 61, Kloetinge

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

Verdiepingloos woonhuis op rechthoekige plattegrond onder een met pannengedekt zadeldak, omstreeks 1890 gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl met neo-renaissance stijlinvloeden in met name de geveldecoraties.

Omschrijving

Geheel uit rode machinale baksteen in kruisverband opgetrokken gevels op een zware, gepleisterde plint. Rondom zijn de gevels voorzien van decoratief metselwerk in de vorm van gele baksteen in banden en strekken. De voor- en achtergevel worden afgesloten door geprofileerde metalen bakgoten op ojiefvormige klossen. De plaatsing van de klossen is aangepast aan de plaatsing van de ramen waardoor deze onregelmatig is. De topgevels bezitten dakoverstekken met windveren op geprofileerde klossen.

De gevel aan de straatzijde is als voorgevel met vensters uitgevoerd hoewel de entree zich aan de achtergevel bevindt. De voorgevel is symmetrisch opgezet met aan beide hoeken twee schuiframen met verticale deelroede, in de middenpartij echter een asymmetrisch geplaatst, gelijksoortig schuifraam. In de kopgevels smalle schuiframen op de begane grond en een breder schuifraam in de top. De hoofdentree bevind zich in de achtergevel. Het zadeldak met de nok evenwijdig aan de voorgevel is gedekt met gesmoorde kruispannen.

Waardering

Woonhuis van algemeen belang als functioneel en essentieel onderdeel vanhet complex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
507840
Complexnaam
Hof den Berg
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Dwarsdeelboerderij met losse leden opzet, omstreeks 1890 gebouwd in ambachtelijk-traditionele trant waarbij in het metselwerk karakteristieke, laat negentiende eeuwse decoraties zijn toegepast. De situering van de gebouwen onderling is karakteristiek voor Midden-Zeeland: het bakhuis/zomerhuis evenwijdig achter de woning. De wagenschuur werd dwars, naast de oostelijke kopgevel van de schuur geplaatst.

Het erf is niet betreden en de interieurs zijn niet bij de beoordeling betrokken.

Omschrijving

Door afmetingen, hoofdvormen en samenstellende onderdelen een zeer opvallend complex met voor de tijd van ontstaan kenmerkende decoraties. De gevels van de woning en de bakkeet zijn in baksteen uitgevoerd met sierbanden in gele steen waarin de negentiende eeuwse, neo-renaissance stijlinvloeden tot uitdrukking komen.

De wagenschuur is geheel uit hout opgetrokken en niet van decoraties voorzien.

Waardering

Boerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde en van belang voor het aanzien en karakter van de streek.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kapelseweg 61 4481 PD Kloetinge Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
X 628 Goes
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1890 vervaardiging
Naar boven