Kanaalweg O.Z. 3, Veere

Omschrijving

Mijnenmagazijn, geheel uit monoliet gestort beton opgetrokken. Het bestaat uit een grote, rechthoekige, driebeukige hal met een verhoogde middenbeuk die voorzien is van een lichtstraat.

Aan de achterzijde (landzijde) bevindt zich ondermeer een werkplaats.

De in diverse traveeën verdeelde gevels bevatten aan de bovenzijde reeksen gekoppelde vensters. Diverse deuren.

Op de begane grond zijn ondermeer lieren voor het verplaatsen van materiaal aanwezig. Het pand is geheel onderkelderd. Het is voorzien van platte daken.

Van belang als hoofdonderdeel van het complex.

507820

Inleiding

In 1916 aan de oostzijde van het Kanaal door Walcheren, door de Koninklijke Marine gebouwd complex, bestaande uit een mijnenmagazijn, een ten zuiden hiervan gelegen kantinegebouw en een aanlegsteiger in het Kanaal door Walcheren.

De onderdelen van het complex zijn geheel opgetrokken in beton, in een functionele stijl.

Waardering

Het complex is van architectuurhistorisch en typologisch belang. Het is bovendien van belang wegens typologische en functionele zeldzaamheid.

Mijnenmagazijn Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats oorspronkelijke functie Ja
Kanaalweg O.Z. 3 4351 RG Veere Ja
F 75 Veere