Kruisweg 6, Veere

Omschrijving

Bakstenen woning met langsgevel, bestaande uit een bouwlaag en een kap. Het achterste gedeelte van het pand bevat de voormalige deel.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel is voorzien van houten 2x3 ruits schuiframen met houten luiken; de houten voordeur heeft een bovenlicht met levensboom. Aan de gevel een eenvoudige bakgoot op houten klosjes. In beide zijgevels van de woning bevindt zich een vernieuwd venster. De langsgevel aan de achterzijde is ondermeer voorzien van een dubbele houten wagendeur, de vroegere toegang naar de deel. Aan deze zijdebevindt zich een aanbouwtje uit het begin van deze eeuw met de achteringang; tevens bevindt zich hier een kraan en een waterput.

De woning is voorzien van een zadeldak dat gedekt is met rode hollandse pannen.

In het interieur is ondermeer de indeling met het woongedeelte en de deel nog goed herkenbaar. Op de verdieping bevond zich de hooiopslag. De kap is beschoten en de verdiepingvloer bestaat uit houten planken, waarin het luik voor het hooi nog te herkennen is.

Waardering

Vrij gave boerderijwoning met opvallende indeling met voormalige deel. Van belang als onderdeel van boerderijcomplex.

507818
Buiten Verwachting

Boerderij genaamd "Buiten Verwachting", in 1873 gebouwd in traditionele stijl.

Omschrijving

Het complex bestaat uit de volgende samenstellende onderdelen: 1. woning 2. schuur 3. varkenshok De verschillende onderdelen zijn op traditionele wijze gerangschikt op het erf. De woning staat dwars voor de kopgevel van de schuur. Het varkenshok staat achter de schuur en dwars daarop.

Waardering

Het complex is van cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde alsook van waarde voor het aanzien van de streek.

Kruisweg 6 4351 SE Veere Ja