Kruisweg 6, Veere

Omschrijving

Dwarsdeelschuur met een mendeurstel met hoge raampjes met roedeverdeling. De voor- en zijgevels zijn opgebouwd uit geteerde, gepotdekselde houten delen met witte omrandingen. De lagere, aangekapte stalzijde (achterzijde) is van jongere datum en opgetrokken uit baksteen en voorzien van betonnen raampjes en zwarte houten staldeuren. Ter hoogte van de houten deuren in de westelijke, houten kopgevel bevinden zich natuurstenen stoepen.

De schuur heeft een zadeldak met aankapping, gedekt met rode hollandse pannen en is voorzien van geschulpte windveren en uitgezaagde witte makelaars. Op de nok bevinden zich drie zwarte houten ventilatie-opbouwtjes ten behoeve van de ventilatie van de koeiestal.

De kap, die bestaat uit vijf spanten (inclusief kopspanten), is aan de binnenzijde bekleed met riet.

Waardering

De schuur is van architectuurhistorisch belang en heeft landschappelijke waarde. Van belang als onderdeel van het complex.

507816
Buiten Verwachting

Boerderij genaamd "Buiten Verwachting", in 1873 gebouwd in traditionele stijl.

Omschrijving

Het complex bestaat uit de volgende samenstellende onderdelen: 1. woning 2. schuur 3. varkenshok De verschillende onderdelen zijn op traditionele wijze gerangschikt op het erf. De woning staat dwars voor de kopgevel van de schuur. Het varkenshok staat achter de schuur en dwars daarop.

Waardering

Het complex is van cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde alsook van waarde voor het aanzien van de streek.

Kruisweg 6 4351 SE Veere Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarsdeelschuur