Inleiding

THEEKOEPEL behorend bij het landgoed van kasteel Almelo, in ca. 1890 gebouwd in opdracht van de Graaf van Rechteren Limpurg.

Het theekoepeltje staat, zuidelijk van de Gravenallee, tegenwoordig niet meer in een rustig natuurgebied maar langs de Van Rechteren Limpurgsingel (O).

Aan de zuidkant is een serre aan het koepeltje toegevoegd. Deze serre is voor de bescherming van ondergeschikt belang. De balkenplafonds in de theekoepel zijn bewaard gebleven.

Omschrijving

Het zeskantige theekoepeltje is over twee bouwlagen in rode baksteen opgetrokken onder een overstekend tentdak gedekt met asfaltpapier en deels voorzien van een geschulpte gootlijst. De hoeken zijn voorzien van getand blokpleisterwerk. De entree van de begane grond bevindt zich aan de westkant, die van de verdieping aan de zuidkant boven de serre. Verder worden de gevels ingedeeld door vensters met kruiskozijnen boven witgeverfde waterdorpels en een balkon aan de noordkant. Op de begane grond is het balkenplafond geel geschilderd, op de verdieping heeft het kobaltblauwe balkenplafond de vorm van een straalgewelf.

De theekoepel is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van de het landgoed van kasteel Almelo

- de verzorgde vormgeving van in- en exterieur

- de gaafheid