Almelo

Gemeente Almelo
Bezoekadres: Haven Zuidzijde 30, 7607 EW Almelo
0546 - 541111
gemeente@almelo.nl
www.almelo.nl
Erfgoed op de kaart
De gemeente Almelo kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Daarbij kent Almelo 13 beschermde stadsgezichten. Voor een volledig overzicht van alle monumenten en beschermde gebieden kunt u de Welstandsnota Almelo raadplegen (blz. 95-96).

Beschermde Stadsgezichten
- Tijhofslaan
- Vrielinkslaan
- Parkweg
- Ootmarsumsestraat
- Doelenstraat
- Gravenallee en omgeving
- De Riet
- Bolkshoek
- Boompjes
- E. ten Catelaan
- Wierdensestraat west
- Wierdensestraat oost
- Adastraat
Welstandsnota Almelo
Monumentenzorg Almelo
De gemeente Almelo zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid?
Monumentenschild
Woont u in een gemeentelijk monument en heeft het pand nog geen eigen monumentenschildje? Als monumenteneigenaar kunt u een schildje aanvragen bij de gemeente.
Duurzaam monument
De gemeente Almelo stimuleert duurzaamheid en energiebesparing. Het is ook mogelijk om monumenten te verduurzamen. Op De Groene Menukaart van jouw gemeente zie je ruim zeventig maatregelen die kunnen worden toegepast in monumenten en beschermd stadsgezichten. Via het Duurzaam Bouwloket van de gemeente Almelo kunt u meer informatie vinden over de mogelijkheden. Wilt u alvast meer weten over de mogelijkheden voor uw monument? Doe de Zelfscan Duurzaam Monument.
Duurzaamheidsadvies
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Subsidie
- Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor de aanschaf van een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en isolatiemaatregelen.
Financiering
- Wilt u uw huis verbeteren en energiezuiniger maken? Met een lening voor woningverbetering en verduurzaming kunt u hiervoor geld lenen.
- Met de Energiebespaarlening kunnen eigenaar- bewoners een voordelige lening afsluiten voor energiebesparende investeringen.
- Bent u eigenaar van een rijksmonument en gaat u verduurzamen? Dan kunt u gebruik maken van de Duurzame Monumenten-lening.
Woonhuissubsidie
Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie, kunnen jaarlijks tussen 1 maart en 30 april een aanvraag indienen voor een instandhoudingssubsidie. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed behandelt de subsidieaanvraag en kent deze toe. Deze subsidie is bedoeld voor kosten van reguliere onderhoudswerkzaamheden aan monumentale onderdelen van het rijksmonument, zoals gevelherstel of schilderwerk aan de buitenzijde van het pand.
Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim)
Ieder jaar kan van 1 februari tot en met 31 maart de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim) aangevraagd worden voor rijksmonumenten die van oorsprong geen woonhuis zijn, zoals een kerk, molen of fabriek. Ook groene en archeologische monumenten vallen onder deze subsidieregeling.
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Beschermde stads- en dorpsgezichten
De bescherming van stads- en dorpsgezichten is geregeld in de Welstandsnota en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Voor panden binnen het beschermd stads- of dorpsgezicht gelden andere regels voor vergunningsvrij bouwen. Dit geldt zowel voor monumenten als niet-monumenten.
Heeft u verbouwplannen?
Geschiedenis Almelo
De stad is ontstaan op een hogere zandrug bij een groep boerderijen in een moerassige omgeving, waar het riviertje de Almelose Aa stroomde. In de 15 de eeuw bestond de stad uit één straat, de Grotestraat. Nog steeds vormt de Grotestraat de ruggengraat van de historische kern. Rond 1817 ontstaan rondom de stad diverse blekerijen. Met de industrialisering verdwijnen de blekerijen en komt de textielindustrie rond 1930 op gang.
Meer monumenten informatie
- De Historische Kring Stad en Ambt Almelo zet zich op verschillende manieren in om het ‘Almelo van toen’ levend te houden.
- Stadsherstel Almelo
- Mijn Stad Mijn Dorp
- Toen was Almelo nog mooi
- Levend verleden Oost Nederland
- Stedelijk Museum Almelo
- Historisch Centrum Overijssel
- De Monumentenwacht Overijssel helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Provincie Overijssel
- Dijkoraad