Bornsestraat 112, Almelo

Inleiding

LANDHUIS dat is ontworpen door de Blaricumse architect Th. Rueter in opdracht van textielfabrikant A. Bendien en in 1917 werd voltooid. Typerend voor het oeuvre van de architect is de combinatie van de Amsterdamse School bouwstijl met het rietgedekte dak waarin hij diverse kapvormen, waaronder het Indonesische Minang Kabau-dak, verwerkt. Voor de oprijlaan van het huis is een houten toegangshek tussen gemetselde kolommetjes geplaatst in de Amsterdamse School bouwstijl. Het als landhuis ontworpen woonhuis staat inmiddels in de stad. De loggia in de voorgevel (Z) is in 1923 in stijl met vensters dichtgezet. De keuken is verbouwd, wat ook in de achtergevel (N) zijn sporen heeft nagelaten. Het hout in het interieur is wit geverfd.

Omschrijving

Het landhuis is in gele baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een samengestelde plattegrond onder een samengestelde rietgedekte kap. In de kap zijn dakkapellen onder welvingen geplaatst en aan de achterzijde een hoge en een lage schoorsteen. De gevels zijn voorzien van decoratieve metselverbanden. De deuren zijn geplaatst in keperboogkozijnen, de vensters zijn rechtgesloten onder strekken, gedeeltelijk voorzien van bovenlichten en glas-in-lood en behangen met witte luiken met een blauwe zandloper en een zwarte rand. De trappen rond het huis zijn gemetseld op een keperboogvormige plattegrond. Het linker gedeelte van de voorgevel (Z) is onder een mansardedak opgetrokken, dat licht oversteekt als een Minang Kabau-dak.

De oorspronkelijke loggia rechts daarvan bevindt zich onder een welving in het dakschild.

Het linker deel van de linker zijgevel (W) risaleert onder een groot overstekend wolfeind. Rechts in het risaliet is een geprofileerde houten voordeur geplaatst in een portiek bestaande uit een bakstenen muurtje met kolom, waarop een houten luifel met keperboogvormig overstek. Het portiek is met glas dichtgezet. Links in het risaliet is eveneens een deur onder een luifel geplaatst.

In de achtergevel (N) bevinden zich links twee aan Minang-Kabau verwante steekkappen en rechts een uitbouwtje onder een zadeldak. Onder de linker steekkap risaleert het driezijdige geveldeel. In het midden van het risaliet is een dubbele deur onder een glazen luifel op houten kolommen geplaatst. Onder de tweede steekkap is de gevel op de begane grond gewijzigd als gevolg van de vergrootte keuken.

In de rechter zijgevel (O) is onder een groot overstekend wolfeind een driehoekige erker met daarop een balkon geplaatst.

In het huis komt in de eikehouten lambrizeringen, de deurposten, de deuren en de ingebouwde kasten de keperboog terug. In het huis zijn verder onder meer nog de tegelvloeren, de marmeren schouw en het glas-in-lood bewaard gebleven.

Waardering

Het landhuis is van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie als woonhuis van de textielfabrikant Bendien

- de bijzondere combinatie van de Amsterdamse School bouwstijl met het Indonesische Minang Kabau-dak

- het ontwerp dat kenmerkend is voor het oeuvre van architect Th. Rueter

- de gaafheid van in- en exterieur

- de zeldzaamheid in Twente

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
507705
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Landhuis Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Bornsestraat 112 7601 GK Almelo Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 2759 Ambt-Almelo
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1917 1917 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Rueter, Th. ; Overijssel architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven