Marktstraat 7, Almelo

Omschrijving

Het HUIS VAN BEWARING heeft een hoog frontgebouw in de Marktstraat, waarin op de begane grond de entree en enkele dienstruimten zijn ondergebracht. Op de verdieping een hoge (voormalige) kerkzaal met glas-in-lood vensters, waarboven een tweede etage met kleine vensters. Achter dit frontgebouw bevindt zich het cellencomplex, dat met twee vleugels is uitgevoerd, die elkaar in de as van de hoofdentree ontmoeten. Eén vleugel is evenwijdig aan de Marktstraat achter genoemde dienstwoningen gelegen, heeft enkelzijdig drie lagen met een galerij-ontsluiting. De andere vleugel sluit daarop met een stompe hoek aan, heeft twee lagen cellen met een galerij en een derde met een zij-corridor. In de oksel zijn ruimten voor bewaarders ingericht, terwijl de armen aan de buitenzijde twee kanten van een ruime luchtplaats omsluiten. De andere twee kanten van deze plaats worden door hoge muren afgesloten, waarvan er een grenst aan het gebouw van de rechtbank.

Buiten het eenvoudige hoofdvolume van het gebouw steken de werkplaatsen bij de ene vleugel en een uitbreiding aan de zijde van de Marktstraat, die de cellenvleugel daar verbindt met de voormalige dienstwoningen. Aan deze uitbreiding werd een luchtplaats opgeofferd.

De gevels zijn uitgevoerd in baksteen, aangevuld met hardsteen. Hardstenen banden geleden de gevels van het kubische frontgebouw, terwijl het materiaal terugkeert in de onderdorpels van de celramen, in dekplaten van terreinscheidingen en als accenten op de hoeken van verschillende gevelvlakken. De hardsteen is op de buiten de muur stekende voegvlakken gefrijnd, maar op de vertikale (zicht)vlakken grof gebouchardeerd.

De dakranden zijn vermoedelijk uitgevoerd in terra cotta en samengesteld uit plastisch gevormde stukken, die nu zilver-grijs zijn geschilderd. Ook bij de keuze van deze krachtige afsluitende lijst moet het streven naar zware verhoudingen een rol hebben gespeeld.

In het interieur is de soliditeit niet minder. De kozijnen in het frontgebouw zijn van beton, met aan de binnenzijde gezoet hardstenen onderdorpels en vensterbanken. Alle deurkozijnen, de traceringen van bovenlichten en het plaatwerk waarmee de celdeuren zijn beslagen, zijn uitgevoerd in staal. De bovenlichten zijn bezet met kleine rechthoekige glazen bouwstenen, die ook in de gevelvensters terugkeren. Vloeren en wanden in gangen en galerijen zijn betegeld. De vloeren zijn uitgevoerd in gewapend beton, waaraan bij de galerijen nokken zijn gegoten voor de bevestiging van de licht gedecoreerde ijzeren balustrades. De muren tussen de cellen zijn uitgevoerd als spouwmuren. De trappen in het cellenblok zijn gemaakt in staal, die in het frontgebouw zijn opgebouwd uit granieten treden. Door de ontsluiting van de cellenvleugels met een zij-corridor zijn de verkeersruimten goed verlicht.

Waardering

Huis van Bewaring van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege

- de hoge kwaliteit van de architectuur van de architect ir. J.G. Robbers

- de hoge mate van gaafheid

- de beeldbepalende situering als onderdeel van het complex in het centrum van Almelo

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
507664
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het gebouwencomplex van het HUIS VAN BEWARING omvat ook de voormalige DIRECTEURSWONING (nu fietsenstalling/woning) en de DIENSTWONINGEN voor huismeester en bewaarders (nu kantoorruimten).

Het complex werd in 1926 in gebruik genomen en werd gebouwd onder supervisie van de Rijksbouwmeester bij de Rijksgebouwendienst, ir. G.C. Bremer (bouwkundig ingenieur Delft, 1904, Rijksbouwmeester 1924-1945). Andere gebouwen van de dienst uit de periode van deze architect zijn het postkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam, het stationspostgebouw en het nu gesloopte gebouw voor de Hoge Raad aan het Plein, beide in Den Haag. Voor het ontwerp in Almelo was vermoedelijk J.G. Robbers, medewerker van het bureau, verantwoordelijk.

Belangrijkste kenmerk van de architectuur van het Huis van Bewaring is zijn enorme soliditeit. De indruk van sterkte wordt deels verkregen door het gesloten karakter, deels door gedrukte verhoudingen en een geraffineerd materiaalgebruik, waarvan de grof gebouchardeerde natuursteen een goed voorbeeld is. Het effect van deze bewerking is voor het karakter van architectuur zeer bepalend. De bouwmeester heeft zich hier duidelijk laten inspireren door de architectuur van de late renaissance (midden 16de eeuw), die enkele jaren te voren was her-ontdekt en die onder de term 'manierisme' een plaats in de geschiedenis van de bouwkunst kreeg.

Zo gezien is in elk geval het frontgebouw een 'dorisch' gebouw, dat verwijst naar de in de renaissance voor gevangenissen en civiele werken gebruikelijke dorische orde.

De gehele gevelwand vanaf het bankgebouw op de hoek Waag/Wierdensestraat via Waag en Marktstraat tot en met het Huis van Bewaring is een gaaf geheel met een rijke afwisseling in geschiedenis, functies en architectonische stijlen. De architectonische kwaliteit is bij bijna alle elementen uit de wand meer dan gemiddeld. Het complex is van een volstrekt unieke architectuur, waarin de soliditeit van de Delftse School samengaat met het decoratief talent van de Amsterdamse. De dienst- en directeurswoningen introduceren aan de Waag de schaal van de Marktstraat, terwijl het frontgebouw van het Huis van Bewaring midden in die straat een belangrijk accent aanbrengt.

Het complex van het Huis van Bewaring is van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege

- de hoge kwaliteit van de architectuur van de hand van ir. G.C. Bremer

- de gaafheid van het gebouwencomplex

- de beeldbepalende situering van het gebouwencomplex in het centrum van Almelo

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Huis van bewaring Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Gerechtsgebouw(E) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Marktstraat 7 7607 HC Almelo Ja
Marktstraat 7 -3 7607 HC Almelo
Marktstraat 7 -2 7607 HC Almelo
Marktstraat 7 -1 7607 HC Almelo
Marktstraat 7 -5 7607 HC Almelo
Marktstraat 7 -4 7607 HC Almelo
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 11930 Stad-Almelo
B 11923 Stad-Almelo
B 12008 Stad-Almelo
B 11928 Stad-Almelo
B 11925 Stad-Almelo
B 11932 Stad-Almelo
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1928 1928 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Robbers, J. ; Drenthe architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven