Langestraat 200, Delden

Omschrijving

HEKWERK rond het familiegraf van de familie Gewin. Zwart smeedijzer in geometrische vormgeving, met gelijkvormige vierkante hoekkolommen.

Het hekwerk is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van de begraafplaats

- vanwege de geometrische vormgeving

507494
Algemene Begraafplaats

Inleiding

Algemene Begraafplaats uit 1829 met een TOEGANGSHEK uit de tweede helft van de negentiende eeuw, het FAMILIEGRAF van de familie Van Heeckeren van het landgoed Twickel uit 1883 en het familiegraf van de familie Gewin met fraai 20e eeuws HEKWERK. De begraafplaats ligt buiten de bebouwde kom van Delden. Aanvankelijk wilde men de begraafplaats in Stad Delden aanleggen. Maar op 21 juli 1828 werd het aanbod van de Jonkvrouwe M.C. Gravin van Wassenaer geaccepteerd om gratis een begraafplaats op haar terrein buiten de stad aan te leggen. De aanleg van de begraafplaats wordt toegeschreven aan Wattez.

Het toegangshek is vervaardigd door de firma L.I. Enthoven uit Den Haag. Het ontwerp staat in een modelboek van deze firma, met uitzondering van de bekroning van de posten; de uil is daar vervangen door een doodslamp. De posten zijn daarnaast van diverse andere doodssymbolen voorzien.

De neo-classicistische grafkelder van de familie Van Heeckeren is gebouwd voor Carel Unico Baron van Heeckeren die op 6 maart 1883 aan tyfus overleedt. Vanwege het besmettingsgevaar kon de baron niet vervoerd worden naar het familiegraf in Den Haag. Vandaar dat zijn broer Dr. Rodolphe Frederic Baron van Heeckeren op de Algemene Begraafplaats in Delden een grafkelder liet bouwen. Dr. Rodolphe Frederic Baron van Heeckeren werd 31 juli 1936 bijgezet in het graf en Marie Amelie Mechtild Agnes Baronesse van Heeckeren van Wassenaer Gravin van Aldenburg Bentinck op 25 september 1975.

In december 1929 was de grafkelder intussen aan de noordkant uitgebreid met een portaal. De architect H.A. Pothoven uit Amersfoort was verantwoordelijk voor het ontwerp, de firma Beltman en de Steenhouwerij en Natuursteenhandel G. Keuzenkamp uit Den Haag leverden de bouwmaterialen en aan Hugo A.C. Poortman werd advies gevraagd over de afwatering. Bovendien adviseerde Poortman een deur in de nieuwe gevel te plaatsen in plaats van een hek. De deur werd geleverd door Lips' Brandkasten- en Slotenfabriek uit Dordrecht.

De begraafplaats heeft een landschappelijke aanleg met veel bomen, afwisselende beplanting en een vijver. Het toegangshek staat aan de zuidkant aan de Langestraat.

De grafkelder van de familie Van Heeckeren ligt op het noordelijke gedeelte van de begraafplaats. De overige familiegraven, waaronder het graf van de familie Gewin, liggen verspreid.

Waardering

De begraafplaats met het toegangshek, de grafkelder en het hekwerk is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de landschappelijke aanleg die is toegeschreven aan Wattez

- de gaafheid van het toegangshek van de fa. L.I. Enthoven uit Den Haag