Rhijnestein, Cothen

Omschrijving

HOOFDGEBOUW behorende bij de buitenplaats Rhijnestein. Zuidelijk gelegen, in oorsprong vrijstaande vierkante woontoren opgetrokken in baksteen daterend rond 1300, bestaande uit een met een tongewelf overkluisde kelder, begane grond, twee verdiepingen en een kapverdieping onder een met leien in rijndekking belegd tentdak, in het laatste kwart van de negentiende-eeuw gewijzigd en in 1873-1874 aan de noordzijde uitgebreid met een drie traveëen breed bakstenen woonhuis op rechthoekige plattegrond bestaande uit een souterrain, begane grond en verdieping, op natuurstenen plint onder een met leien gedekt afgeplat schilddak en in 1887 met een noordelijke vlak gedekte vierkante bakstenen woontoren gebouwd bestaande uit souterrain, begane grond, twee verdiepingen, tot een nagenoeg symmetrisch aanziend hoofdgebouw. De architect van deze verbouwing is niet bekend.

In de tweede helft van de negentiende eeuw werden de grachten verlegd. De middeleeuwse toren heeft op de tweede en derde verdieping overhoekse schietspleten. In de kap bevinden zich twee eikenhouten spanten; verder restanten van een spiltrap. Het aan de voorzijde licht risalerende middengedeelte heeft een gepleisterde pilasters, het aan de achterzijde sterker risalerende middendeel staat op een plint en heeft alleen hoekpilasters; beide gevels worden afgesloten door een rechte lijst. Negentiende-eeuwse torenbekroningen met kantelen; de zuidelijke toren is gedecoreerd met een spitsboogfries, de noordelijke toren met een rondboogfries geaccentueerd met natuurstenen consoles. De gevels worden geleed door negentiende-eeuwse schuif-, draai- en meerruitsvensters en enkele toegangsdeuren. De spitsboogvensters in de middeleeuwse wooontoren zijn in later tijd aangebracht. Hoofdentree in rechter travee van het middenhuis met natuurstenen trappartij, lantaarns en trapleuning. De middeleeuwse woontoren heeft aan de achterzijde een driezijdige erkeruitbouw met openslaande deuren naar een klein balkon, dat met een neo-gothische driepasboogtracering is opengewerkt. Op de tweede verdieping een groot balkon, voorzien van dezelfde neo-gothische decoratie; tegen de gevel houten beschieting en daklijst met windveren met opengewerkte driepasboog. Aan de voorzijde twee geornamenteerde dakkapellen.

In het inwendige is de negentiende-eeuwse indeling gaaf bewaard gebleven, in het interieur zijn onder meer van belang stucplafonds en lambrizering; schuifspiegelwand; schouwen met verfijnde papier-machédecoratie; serre met centraal verwarmingssysteem; kelderbadkamer met warmwatersysteem en zinken bad; houtbeschildering in hal op begane grond en de verdieping; marmeren- en plavuizenvloeren die waarschijnlijk zijn aangebracht bij de restauratie in 1873-1874.

NB Aan de achterzijde is tussen de middenvleugel en de negentiende-eeuwse toren tegen de risalerende zijgevel een liftschacht aangebracht die buiten de bescherming valt.

Waardering

Hoofdgebouw behorende bij de buitenplaats Rhijnestein van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de architectonische vorm geving beïnvloed door neo-gotiek;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en nagenoeg gaaf bewaard gebleven interieur en interieurindeling;

- vanwege de nagenoeg oorspronkelijke plattegrond;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de laat-negentiende-eeuwse kleinschalige parkaanleg in landschapsstijl met diverse zichtassen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
507442
Complexnaam
Rhijnestein
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Historische buitenplaats RHIJNESTEIN met middeleeuwse woontoren, gelegen op een langerekt terrein langs de noordoever van de Kromme Rijn. Het hoofdgebouw bestaat uit een zuidelijke woontoren van rond 1300 die in het laatste kwart van de negentiende-eeuw in opdracht van W.A. van Beeck Calkoen is verbouwd en uitgebreid met een woonvleugel en noordelijke woontoren tot een nagenoeg symmetrisch opgezet woonhuis gesitueerd op een klein omgracht terrein. Het in kern uit het begin van de veertiende-eeuw daterende poortgebouw geeft toegang tot de voorburcht en het huis. De bij het huis behorende historische parkaanleg uit het derde kwart van de negentiende-eeuw met onderdelen van een oudere parkaanleg wordt in westelijke richting gevormd door de voor het huis gelegen parkweide, in noordoostelijke richting een parkbos (XIXd) en in zuidoostelijke richting de - achter het huis gelegen - boulevard en rozentuin (XXa) en moestuin (XIXd) afgesloten door een moestuinmuur in het noorden en taxus- en beukenhagen. In de moestuin bevinden zich koude bakken en een kas uit het eerste kwart van de twintigste-eeuw. Terzijde, achter het huis bevindt zich een houten schuur en in het verlengde een thans vrijstaand kippenhok vervaardigd naar voorbeeld van het oorspronkelijke laat negentiende-eeuwse kippenhok. Aan de noordzijde aan de rand van het parkbos staat de bij het huis behorende tuinmanswoning uit 1902. Het terrein ingesloten tussen de Graaf van Lynden van Sandenburgweg, de Beukenlaan en Nieuwe weg bestaat uit weidegrond en fruitboomgaarden. De begrenzing van de buitenplaats wordt gevormd door de buitenoever van de Kromme Rijn in zuidelijke richting, de Dorpsstraat in westelijke richting, de ventweg langs de Graaf van Lynden van Sandenburgweg in noordelijke richting en in oostelijke richting de rand van het parkbos en de waterloop naar de Kromme Rijn (zie voor de begrenzing de bijbehorende kadastrale kaart). De relatie tussen de Kromme Rijn en Rhijnestein is vanouds; in eerste instantie als aan- en afvoerroute en vanaf de negentiende-eeuw als romantisch motief van slingerende rivier in de parkaanleg in landschapsstijl. Het complex omvat de volgende onderdelen: HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG (2), POORTGEBOUW (3), KAS (4), KOUDE BAKKEN (5), ZONNEWIJZER (6), BRUG (7), BRUG (8), TUINMANSWONING (9), HEKWERK (10).

NB De twee kleine bruggen over de omgrachting gelegen achter het huis, kippenhok, houten schuur, moestuinmuur en de vrijstaande houten garage bij het poortgebouw en bij de tuinmanswoning vallen buiten de bescherming.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS RHIJNESTEIN is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege het in kern middeleeuwse hoofdgebouw dat in de negentiende-eeuw is vergroot, met oorspronkelijk laat-negentiende-eeuws interieur en interieuronderdelen, en tevens onderdeel van de bijzondere reeks middeleeuwse woontorens aan de Langbroekerwetering;

- vanwege de bij de buitenplaats behorende kleinschalige historische park- en tuinaanleg in laat negentiende-eeuwse landschapsstijl waarin elementen van de oudere aanleg zijn geïncorporeerd en die in het begin van de twintigste-eeuw is uitgebreid met een formele tuinaanleg;

- vanwege het bijbehorende middeleeuwse poortgebouw met latere aanbouwen, kasgebouw, koude bakken en tuinmanswoning, die karakteristieke onderdelen van de historische buitenplaats vormen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woontoren(L) Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rhijnestein 2 3945 BD Cothen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 176 Wijk bij Duurstede
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1300 1300 vervaardiging
Naar boven