Hoofdstraat 63, De Lier

Op het achtererf gesitueerde vrijstaande 19e-eeuwse houtloods.

Omschrijving

Vrijstaande, aan drie zijden open houtloods op staanders, uitgevoerd in geteerd hout onder een zadeldak met gesmoorde blauwe en rode oud-Hollandse pannen. In de gesloten puntgevel is een rechthoekig houten luik aangebracht, eenvoudige makelaar en windveren; terzijde een ladderophanging waarin diverse ladders, onder een klein houten afdak.

Waardering

Open houtloods van belang vanwege materiaalgebruik en vormgeving, als karakteristiek onderdeel van het complex en historisch functionele-ruimtelijke relatie met de timmerwerkplaats.

507408
Timmerwerfcomplex

Inleiding

Timmerwerkplaats met aangebouwde woning en houtopslagruimte, vrijstaande open loods voor houtopslag en terzijde van de werkplaats een toegangspoort, gelegen in de kern van het dorp op een langgerekt terrein tussen de Hoofdstraat en het water de Lee.

Omschrijving

Het timmerbedrijf, dat gedurende de periode 1642 - 1995 ononderbroken in bedrijf was, omvat de aan de Hoofdstraat gelegen timmerwerkplaats, in kern daterend uit de eerste helft van de 17e-eeuw en achtergelegen in de 18e-eeuw aangebouwde woning en opslagruimten. Links van de werkplaats bevindt zich een dubbele houten toegangsdeur ingeklemd tussen de timmerwerkplaats en het naastgelegen pand, waarschijnlijk daterend van rond de eeuwwisseling (zie voor omschrijving van werkplaats, woning en entreepoort complexonderdeel met monumentnummer 506289).

Tot het complex behoort verder nog een vrijstaande open 19e-eeuwse houtloods op het achtererf (zie voor omschrijving complexonderdeel met monumentnummer 507408).

De vrijstaande houten grijs geschilderde opslagschuur op het zijerf is weliswaar functioneel van betekenis maar bezit geen monumentale waarde en valt derhalve buiten de bescherming. De timmerwerkplaats ligt enkele meters teruggerooid en heeft een bestraat voorterrein. Het achtererf is achter de open schuur in de noordwesthoek begroeid met bomen; verder bevindt zich op het achtererf een houten handkar. Tot de inventaris van de werkplaats behoort een verzameling historisch timmermeubilair en een grote verzameling historisch timmergereedschap waaronder een gedateerd stuk uit 1771.

Waardering

Het complex bestaande uit timmerwerkplaats met aangebouwde woning en opslagruimten met interieuronderdelen en bijbehorende bouwhistorische details in in- en exterieur uit verschillende bouwperioden, bijbehorende toegangspoort en open houtloods is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en bouwhistorische waarden, de typologische zeldzaamheidswaarde, de ensemblewaarde en de situationele waarde.

Timmerfabriek Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Hoofdstraat 63 2678 CG De Lier Ja