Broekhuizen 14, Broekhuizen

Inleiding

Evenwijdig aan de boerderij gelegen bijschuur gebouwd in 1896 in een sobere eclectische stijl en gebruikt als stookhok en jongvee-schuur.

Omschrijving

In baksteen opgetrokken langgerekt gebouw gedekt door een zadeldak belegd met tuile du nord; schoorsteen met kap. Topgevel met overstekende windveer voorzien van decoratief snijwerk rustend op opengewerkte klossen; rechtgesloten vier-ruitsvensters en een rondboogvenster in de top. Zijgevels met twee-ruitsvenster en aan de noordzijde een loopdeur; gootlijst op opengewerkte klossen. In sprong een rondvenster. Zijgevels met loopdeuren en getoogde gietijzeren stalvensters. Het achterste gedeelte was van oorsprong in hout opgetrokken maar is nu opgemetseld.

Essentieel onderdeel van het complex.

507370

Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit een boerderij (dwarshuis en achterhuis) en een naastgelegen ovenhuis. Het geheel is in 1896 gebouwd naar ontwerp van G (?) Otten uit Meppel in een eclectische stijl. De boerderij heeft een duidelijk representatieve voorzijde waarbij ook de erfbeplanting een rol speelt (onder andere een rode beuk en een virginische 'tulpen'-boom).

Waardering

Het boerderijcomplex Broekhuizen 14 is van cultuurhistorisch belang als exponent van de rijke boerderijbouw in Ruinerwold, een voor Drenthe zeer opvallende ontwikkeling. Tevens is het complex van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik. Van stedebouwkundig belang als representant van de boerderijbouw langs Broekhuizen en vanwege de samenhang tussen de complexonderdelen.

Bijschuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Broekhuizen 14 7965 AB Broekhuizen BY Ja