Broekhuizen 14, Broekhuizen

Inleiding

Herenboerderij gebouwd in 1896 naar ontwerp van G (?) Otten uit Meppel. Het dwars voorgeplaatste, representatieve woonhuis is in een eclectische stijl gebouwd. Het achterhuis is in een bijpassende meer ambachtelijk-traditionele stijl gebouwd. In een stichtingssteen staat: De eerste steen gelegd door Klasina Brouwer, Den Hof 9 mei 1896. De schuur is gedeeltelijk verbouwd met als gevolg dat de zuidelijke zijgevel en de achtergevel buiten de bescherming vallen.

Omschrijving

Boerderij bestaande uit een dwars voorgeplaatst woonhuis en een achterhuis. Het woonhuis is op rechthoekige grondslag gebaseerd en wordt gedekt door een schilddak met zwart geglazuurde tuile du nord; nokhoek-schoorstenen met kappen. Gevelopbouw met hardstenen plint, baksteen en brede gootlijst met guirlandes op de klossen. De symmetrisch opgezette en risaliserende voorgevel heeft centraal een portaal met hardstenen stoep; rondboog met kraalprofielstenen; aanzet- en sluitstenen; wangen met geglazuurde tegels; dubbele paneeldeur voorzien van zwaar snijwerk (o.a. fronton), smeedijzeren sierroosters en een naald; rondboog bovenlicht. Boven het portaal een houten balkon met hekwerk voorzien van balusters, geplaatst op bewerkte consoles. Het verhoogd middenstuk heeft op de hoeken corintische zuilen en daarbinnen subbel openslaande balkondeuren met wenkbrauw omlijsting in eclectische stijl. Aan bovenzijde een verspringende daklijst waarop een sierstuk (pinakel). Aan weerszijden van het portaal twee royale schuifvensters met hardstenen onderdorpels en vlakke casementen; oorspronkelijk kozijnhout; wenkbrauwen met segmentboogvormige frontons voorzien van kuif. Hoekrisalieten met blokbepleistering. De noordgevel heeft drie schuifvensters (als in voorgevel) met daaronder deels in de plint verwerkte venstervelden waarvan de linker een stichtingssteen bevat. Zuidzijde met twee schuifvensters als in voorgevel en links een openslaande deur; allen met persiennes. Het achterhuis begint met een woongedeelte gedekt door een schilddak belegd met zwart geglazuurde tuile du nord; nokhoekschoorsteen met platte kap. De zuidelijke gevel heeft een klein (bedstede-) raam, links daarvan twee rechtgesloten schuiframen met persiennes voorzien van hardstenen onderdorpel. Staafankers onder de eenvoudige op klossen geplaatste gootlijst. Aan de noordkant heeft het achterhuis voor wat betreft het woongedeelte een gewijzigde (niet te beschermen) vensterindeling. De schuur is gebaseerd op vier ankerbalkgebinten en gedekt door een (met golfplaten bedekt) rietdak. Beschermenswaardige onderdelen zijn de loopdeur met bovenlicht en de rechtgesloten baander met siergeheng en strook bovenlichten. Het vlechting in het metselwerk van de sprong. De noordgevel van de schuur is voorzien van onder meer een inspringende rechtgesloten baander met siergeheng; getoogde gietijzeren stalvensters en staldeuren.

INTERIEUR: Indeling met centrale gang; de hal is belegd met wit marmeren vloer; dito plinten en neuten; gemarmerde lambrisering met daarboven gepleisterde wanden met profiellijsten en gipstableaus van de oogst en het landbouwbedrijf. Plafond met stuwerk. De pronkkamer heeft een zwart marmeren schouw en een gedecoreerde boezem; plafond met stucwerk; oorspronkelijke vensterbanken met zitjes en luiken. De woonkamer heeft een houten schouw met daarin een geslepen spiegel; hier hebben de ramen schuifluiken.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als uitdrukking van de welvarende ontwikkeling van Ruinerwold aan het eind van de negentiende eeuw, vanwege het boerderijtype, vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en de ligging. Hoofdelement van het complex.

De zij- en achtergevel van de schuur valt verder buiten de bescherming.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
507369
Complexnaam
-
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit een boerderij (dwarshuis en achterhuis) en een naastgelegen ovenhuis. Het geheel is in 1896 gebouwd naar ontwerp van G (?) Otten uit Meppel in een eclectische stijl. De boerderij heeft een duidelijk representatieve voorzijde waarbij ook de erfbeplanting een rol speelt (onder andere een rode beuk en een virginische 'tulpen'-boom).

Waardering

Het boerderijcomplex Broekhuizen 14 is van cultuurhistorisch belang als exponent van de rijke boerderijbouw in Ruinerwold, een voor Drenthe zeer opvallende ontwikkeling. Tevens is het complex van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik. Van stedebouwkundig belang als representant van de boerderijbouw langs Broekhuizen en vanwege de samenhang tussen de complexonderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Broekhuizen 14 7965 AB Broekhuizen Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Herenboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
N 489 Meppel
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1896 1897 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Otten, G ; Drenthe architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven