Smeestraat 12, Ruinen

Inleiding

Bijschuur rond 1840 gebouwd in ambachtelijk traditionele stijl ten zuiden van de boerderij. De schuur is in 1977 geheel opnieuw opgetrokken met gebruik van oude dekbalkgebinten.

Omschrijving

Schuur met gepotdekselde gevels op een gemetselde onderbouw onder een rietgedekt afgewolfd zadeldak. In de westgevel hoog opgaande inrijdeuren onder verkort dakschild.

Waardering

Bijschuur van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als waardevol onderdeel van het ensemble.

507354
Smeestraat 12

Inleiding

Boerderijcomplex in het centrum van Ruinen, bestaande uit boerderij, bijschuur en stookhok. Voor de boerderij staan drie leilinden, ter weerszijden enkele monumentale eiken; in de tuin achter de boerderij enkele fruitbomen. Het erf is gedeeltelijk voorzien van keibestrating.

Waardering

Boerderijcomplex van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de voor de streek karakteristieke vormgeving en typologie, de bouwgeschiedenis en de herkenbaarheid en beeldbepalende situering van het ensemble in de historische structuur van het dorp.

Bijschuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Smeestraat 12 7963 AK Ruinen Ja