Hees 21, Ruinen

Inleiding

Boerderij van het hallehuis-type met een dwarsdeel gebouwd in 1914 in ambachtelijk-traditionele stijl.

Omschrijving

Boerderij opgetrokken in machinale baksteen en gedekt met een afgewolfd rietdak; schoorsteen in de nok; windveren aan voorzijde. Woonhuis met gepleisterde plint. De asymmetrisch ingedeelde voorgevel is voorzien van licht getoogde T-vensters; verdieping met twee vier-ruits vensters. Rechterzijgevel met een T-venster; toegangsdeur; baanderdeur met een links geplaatste loopdeur met bovenlicht. Daarnaast een sprong naar de lagere zijgevel van de schuur waarin mestdeuren en licht getoogde drieruits stalvensters. De achtergevel is vernieuwd. De linkerzijgevel is deels aangepast ten behoeve van de keuken; sprong naar de zijgevel; mestdeuren en stalvensters alsmede een dubbele mestdeur op de achterste hoek.

INTERIEUR: de schuur heeft een constructie met deels oudere ankerbalkgebinten; de deel heeft een lemen vloer; paardestal met ruif en voorraadbakken.

Waardering

Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik (hergebruik oude materialen en nieuwe vroeg twintigste eeuwse materialen) alsmede vanwege de ligging ten opzichte van de andere onderdelen, het erf en het bijzondere gebied Hees; in hoofdlijnen gaaf.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
507349
Complexnaam
Hees 21
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit boerderij, stookhok en bijschuur. De sobere maar zeer karakteristieke erfinrichting omvat een keibestrating, gras, enkele hoogopgaande eiken en fruitbomen alsmede een meidoornhaag aan de straatzijde. Achter op het erf staat een later toegevoegde schuur die buiten de bescherming valt. Typerend is het gebruik van oude en nieuwe (vroeg 20e eeuwse) materialen.

Waardering

Boerderijcomplex van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de vormgeving en materiaalgebruik (typerend voor de verjonging van de traditionele boerderijbouw) alsmede vanwege de ligging van het complex in een bijzonder gebied, het waardevolle esgehucht Hees. Het geheel is betrekkelijk gaaf.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hees 21 7963 PA Ruinen Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarsdeelboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 430 Ruinen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1914 1914 vervaardiging
Naar boven