Brinkstraat 32, Hoogeveen

Inleiding

Dubbel woonhuis (tegenwoordig tandartspraktijk en advocatenkantoor) in 1904 gebouwd in opdracht van mevrouw J. van Hees. Ontwerp van architect G. Hofman in een eclectische bouwtrant met diverse Art Nouveau elementen. Het pand ligt met de voorgevel direkt aan de straat; aan de achterzijde (gevel gewijzigd) een bescheiden omsloten tuin. Het pand is onderdeel van de karakteristieke eind 19e en begin 20e eeuwse lintbebeouwing aan de voormalige Hoogeveensche Vaart in het centrum van Hoogeveen. De bescherming richt zich op het het ex- en interieur.

Omschrijving

Onderkelderd dubbel woonhuis van twee bouwlagen, opgetrokken in bruine baksteen onder afgeknot schilddak met bouletpannen. Voorgevel (O) met gepleisterde plint, een verkropte daklijst met pleisterwerk en een brede geprofileerde goot op consoles. Symmetrisch ingedeelde gevel met hoeklisenen en risalerende entreepartij met rode verblendsteen detaillering. Gepleisterde speklagen ter hoogte van de wissel- en bovendorpels; over de gevel doorgetrokken hardstenen lekdorpels en cordonlijst. De afsluitende bogen en strekken boven de gevelopeningen alle van verblendsteen, op de begane grond rood, op de verdieping oranje, en met gepleisterde aanzet- en sluitstenen.

Portiek onder rondboog met gepleisterde hoekvulling met bloemmotieven en een gewrongen trekstang. Erboven een loggia met houten balustrade onder rondboog met gepleisterde aanzet- en sluistenen, deelzuiltje en bloemmotieven in het boogveld. Twee paneeldeuren onder bovenlicht met gekleurd glas resp. glas-in-lood, op de verdieping twee balkondeuren met vierruitsvenster en dito bovenlichten.

Ter weerszijden van de middenpartij twee H-vensters op beide bouwlagen, op de begane grond onder natuurstenen latei en hanekam van verblendsteen; op de verdieping onder segmentboog met bloemmotieven in de boogvelden. Op de verdiepingsscheiding, tussen de vensters, horizontale spaarvelden met mozaieken van verblend-, baksteen en pleisterwerk. In het dakvlak twee dakkapellen met gepleisterde klauwstukken, halfrond fronton en rondboogvormig T-venster.

In beide zijgevels een groot rondboogvormig dubbel traplicht met gekleurd glas-in-lood met bloemmotieven in rood verblendstenen lijst. Voorts een deur onder segmentboog, een dubbel T-venster met bovenlichten onder segmentboog. Aan de achtergevel een bouwdeel van één laag (deels opgehoogd) waarvoor (NW-zijde, nr.32) een houten waranda met gesneden kozijnhout op gemetselde basis met glasdeuren en rondboogvormige bovenlichten, deels met glas-in-lood in ruitmotief.

INTERIEUR

Rijke stucplafonds in de kamers op de begane grond, het trappenhuis en de hallen op beide bouwlagen; oorspronkelijke deuren, vensterbanken, schouwen, trap en balustrade. Voorportaal met stucwerk wapens met vogels, tochtdeur met geslepen glas met bloemmotief en gebogen roeden.

Waardering

Dubbel woonhuis van architectuur-, en cultuurhistorisch belang vanwege het zorgvuldig vormgegeven ontwerp met diverse Art Nouveau ornamenten, de hoge mate van gaafheid van in- en exterieur en de typologie. In relatie met de omringende bebouwing van stedebouwkundig belang vanwege de ligging in het bijzondere gebied langs de voormalige Hoogeveensche Vaart.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
507298
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Brinkstraat 32 7901 LA Hoogeveen Kinholt Ja
Brinkstraat 34 7901 LA Hoogeveen Kinholt
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
O 7797 Hoogeveen
O 7796 Hoogeveen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1904 1904 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Hofman, G. ; Drenthe architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven