Brinkstraat 22, Hoogeveen

Inleiding

Slijterij in 1912 gebouwd naar ontwerp van architect J. Carmiggelt in opdracht van Albert Dikkers, in een door de Art Nouveau beïvloedde bouwstijl. Het pand ligt met de voorgevel direkt aan de straat; aan de achterzijde een diepe tuin. Het pand is onderdeel van de karakteristieke eind 19e en vroeg 20e eeuwse lintbebouwing aan de voormalige Hoogeveensche vaart in het centrum van Hoogeveen.

De bescherming richt zich op de hoofdvorm en met name de vormgeving en detaillering van de voorgevel.

Omschrijving

Pand van één bouwlaag opgetrokken vanuit een langgerekte rechthoekige plattegrond onder schilddak met op het voorste dakvlak bouletpannen en een piron.

Voorgevel (O) met plint en hoog opgemetselde hoekpartijen -noordelijke oorspronkelijk met decoratieve beeïndiging- in groen geglazuurde steen. De uitkragende plint wordt beeïndigd met een hardstenen waterlijst. Overig metselwerk in de voorgevel is uitgevoerd in witte verblendsteen. Tussen de hoekpartijen een grote winkelpui met zeslichts vensterstrook met gesneden deelstijlen en hardstenen lekdorpel, een deur met meerruitsvenster en dubbel bovenlicht als bij de etalage; hierboven een hardstenen latei over de gehele gevel. Op de zolderverdieping een topgeveltje onder steekkap met een, uit het gevelvlak springend, drielichts venster op consoles, met kleine roedenverdeling. De geveltop wordt geflankeerd door twee tegeltableaus; links met opschrift: 'Advocaatfabriek Het Drentsche ei', en voorstelling van moeder en kind, rechts met opschrift: 'Wijn - likeur - gedestilleerd' en een wapen.

De overige in baksteen opgetrokken gevels met staafankers, zesruitsvensters met drieruits bovenlichten en kleine drieruits vensters. In de linkergevel (Z) bovendien een dubbele deur onder vierruits bovenlicht.

INTERIEUR

Oorspronkelijke indeling met balkenplafonds, deuren, scheidingswand en vaste kast in het winkelgedeelte.

Waardering

Slijterij van cultuur-, en architectuurhistorisch belang vanwege de typologie en funktie, de hoge mate van gaafheid en bijzondere detaillering van de voorgevel. In relatie met omringende lintbebouwing van stedebouwkundig belang vanwege de ligging in het bijzondere gebied langs de Voormalige Hoogeveensche vaart.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
507297
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Slijterij Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Brinkstraat 22 7901 LA Hoogeveen Kinholt Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
O 3880 Hoogeveen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1912 1912 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Carmiggelt, J ; Drenthe architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven