Klinkenberg 2, Meerssen

Inleiding

Met elementen van de Chaletstijl omstreeks 1900 gebouwd LANDHUIS. Het landhuis is gesitueerd in een tuin met een parkachtige aanleg met gazons en groenaanplant. De bijbouwen aan de achterzijde van het landhuis zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Het landhuis bestaat uit twee evenwijdige vleugels met een rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt door overstekende zadeldaken met kruispannen. Topgevels met opmerkelijke houtconstructies. De daken bevatten grote dakkapellen. Het pand is opgetrokken in baksteen voorzien van pleisterwerk. Op de zuidwesthoek is een dwarskap geplaatst en daarvoor een gietijzeren veranda. Via de veranda wordt de hoofdtoegang bereikt. De gevels zijn gekalkt. Op de noordhoek van het complex is een torentje uitgekraagd. Deze hoek bevat een andere verdiepingsindeling dan de rest van het gebouw. De zuidelijke vleugel had vroeger, identiek aan de oosthoek, een veranda in winkelhaakvorm: de afdekking van het noordelijke deel is rond 1960 bij de woning getrokken. Daarboven bevindt zich echter nog wel een oorspronkelijk balkon. In de achtergevel een loggia rustend op kolommen, en een decoratieve kroonlijst. Rechthoekige en segmentboogvormige houten vensters. Segmentboogvormige houten deur. Vensters in de eerste bouwlaag met een hardstenen omlijsting, vensters tweede bouwlaag met hardstenen dorpelstenen en lateien. Onder de dakrand diverse decoratieve consoles met bladmotief.

Waardering

Het landhuis aan de Klinkenberg is van streekgebonden architectuurhistorische waarde en is van belang vanwege de hoogwaardige kwaliteit van het ontwerp en wegens de bijzondere ornamentiek. Het pand bezit ensemblewaarde op grond van de situering in een parkachtige tuin en zijn betekenis voor het aanzien van dit gedeelte van Meerssen. Het landhuis is van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de bovenregionale zeldzaamheid.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Klinkenberg 2 6231 BD Meerssen Ja