Bliss, Meerssen

Inleiding

Met elementen van de Um 1800-stijl in opdracht van R. Nagelschmidt, siroopfabrikant te Meerssen, in 1922 gebouwde VILLA genaamd "Bliss". De villa is gesitueerd in een geaccidenteerd terrein.

Omschrijving

De villa heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een gebogen schilddak met Hollandse pannen. Het gebruikte materiaal is baksteen voorzien van pleister- en stucwerk. De entree bevindt zich in de linkerzijgevel in een natuurstenen portiek afgedekt met koper, en met aan weerszijden pilasters met hierop een schelpdecoratie. In het middendeel van de frontgevel van de eerste bouwlaag een halfronde erker met hierop en balkon met gesloten stenen balustrade en decoratieve waterspuwers. Geveldecoraties: onder andere frontons en pilasters met cannelures. In de frontgevel rechthoekige houten vensters met gelede bovenlichten en een ovaal glas-in-lood venster. In de oostgevel rondboogvormige vensters en deur, en een rond venster in glas-in-lood. Vensters tweede bouwlaag met bovenlichten met een stervormige geleding. In de achtergevel een serre met hierop een balkon. In de westgevel een kleine erker met koperen dak.

Dakkapel met fronton en twee vensters.

Van het INTERIEUR is onder meer van belang: in het portaal de vloer en wanden bekleedt met marmer; de houten schuifdeur met hierin glazen panelen. De grote hal met parketvloer en hoge houten lambrizering, en met aan de rechterzijde een grote haardpartij in zwart en rood gewolkte marmer. De overige deuren van de eerste bouwlaag hebben deels glazen panelen met hierin een stermotief. Hang- en sluitwerk in koper. De houten trap loopt door tot de zolderverdieping en heeft een iets lagere lambrizering, dan die in de hal.

Waardering

De villa gebouwd in opdracht van een grote siroopfabrikant is cultuurhistorisch van belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. De villa bezit architectuurhistorische waarde vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de toegepaste ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent deze villa aan zijn situering en hiermee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van de kern Meerssen. Het pand is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur en de zeldzaamheid.

Bunderstraat 83 6231 EJ Meerssen Ja
D 1247 Meerssen