Heilig Hartbeeld, Bunde

Inleiding

In een traditionele bouwstijl rond 1925 vervaardigd kunststenen HEILIG HARTBEELD. Het beeld is op een bakstenen sokkel geplaatst. Het Heilig Hartbeeld bevindt zich nabij de voormalige pastorietuin van de voormalige pastorie, nabij de Pletsstraat.

Omschrijving

Heilig Hartbeeld vervaardigd uit kunststeen en geplaatst op een bakstenen sokkel. In de sokkel enkele horizontale banden geglazuurde baksteen.

Waardering

Het Heilig Hartbeeld bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. Ensemblewaarde ontleent dit beeld aan de situering in de onmiddellijke nabijheid van de voormalige pastorie en parochiekerk van de Sint Agnesparochie van Bunde en daarmee van betekenis voor het aanzien van deze plaats. het Heilig Hartbeeld is van algemeen belang vanwege de gaafheid en de redelijke mate van zeldzaamheid.

507218
Pastorie en H. Hartbeeld Bunde

Inleiding

Complex bestaande uit een voormalige pastorie, een Heilig Hartbeeld, een voormalige parochiekerk, en een het geheel vrijwel omsluitende tuinmuur. De voormalige pastorie werd gebouwd omstreeks 1896 in een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl en is gesitueerd aan de Patronaatstraat. Om de pastorietuin, het voormalige kerkhof en de voormalige parochiekerk ligt een bakstenen tuinmuur. Aan de zijde van de Pletsstraat bevindt zich voor deze muur een Heilig Hartbeeld uit ca. 1925. De voormalige parochiekerk van Sint Agnes is gesitueerd aan de Burchtstraat. Het gebouw werd in 1905 voorzien van een tweetal torens in neo-renaissancestijl. De aan- en bijbouw bij de voormalige pastorie zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Voormalige pastorie, voormalige katholieke kerk en voormalig kerkhof omgeven door een bakstenen tuinmuur. Nabij deze tuinmuur bevindt zich een Heilig Hartbeeld op een bakstenen sokkel. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, deels geglazuurd, en natuursteen.

Waardering

Het complex nabij de voormalige Sint Agneskerk van Bunde bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. Het complex en met name de reeds rijksbeschermde voormalige parochiekerk bezit architectuurhistorische waarde wegens het belang voor de regionale geschiedenis van de architectuur. Ensemblewaarde ontleent dit complex aan zijn situering en daarmee van bijzondere betekenis voor dit deel van de plaats Bunde. het complex is van algemeen belang wegens de redelijke mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen en de zeldzaamheid van het complex als geheel.

Gedenkteken(D6) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie Ja
Patronaatstraat 8 6241 CP Bunde BY Ja