Gloriette, Meerssen

Inleiding

In een neobarokke bouwstijl in 1888 in opdracht van Amadeus Stevens op een heuvel aan de rand van het park van de voormalige proosdij gebouwde THEEKOEPEL genaamd "Gloriëtte" naar ontwerp van Lambert von Fisenne.

Omschrijving

De theekoepel met een achthoekige plattegrond en een achtzijdig gebogen dak is gedekt met zink. Een zinken piron met bloemversiering bekroont het dak. Houten rondboogvormige T-vensters en een houten rondboogvormige dubbele deur. De theekoepel is gebouwd in natuursteen en kunststeen, van pleisterwerk voorzien, en in hout.

De vier brede zijden van de achthoek zijn voorzien van een bordes met balustrade. De balusters zijn van natuursteen of kunststeen. Aan het oostelijke bordes is een gebogen trap. Het paviljoen is geheel gepleisterd en voorzien van neoclassicistische versiering.

De optrek is voorzien van zeer decoratief stucwerk. De pilasters zijn gedeeltelijk voorzien van cannelures, en met composiete kapitelen, halfronde timpanen, klassieke vensteromlijstingen met middenstukken met monogrammen (AS = Amadeus Stevens). In de vakken zijn schijnvoegen aangebracht.

Inwendig resteert het authentieke INTERIEUR nog grotendeels. Van dit interieur is onder meer van belang: plavuizenvloer met bloemmotief. Houten vensterbanken. Wanden met pleisterwerk. De bovenlichten versierd met stucwerk krullen. Langs de plafondrand decoratief houtsnijwerk met blad- en krulmotieven. In het midden van het plafond een ring in stucwerk.

Waardering

De theekoepel "Gloriëtte" is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een culturele, en een typologische ontwikkeling. Het object is van architectuurhistorische waarde vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp en het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De theekoepel bezit ensemblewaarde op grond van zijn situering op een heuvel aan de rand van het park van de voormalige proosdij, en is evenals het gehele park van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van de kern van Meerssen. Het object is ten slotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de zeldzaamheid.

507214
Proosdijpark

Inleiding

Park van de voormalige proosdij van Meerssen met hierin een THEEKOEPEL genaamd "Gloriëtte" daterend omstreeks 1890, en een VREDESKAPEL uit 1941 naar een ontwerp van Joseph Cuypers. Het park wordt begrensd door de Stationsstraat en de Markt. De oorspronkelijke Franse tuin werd rond 1890 naar een ontwerp van de tuinarchitect Lambert Freiherr von Fisenne (Professor aan de Hochschule te Aken Duitsland) omgevormd tot een Engelse tuin. Een deel van de aanplant dateert uit de Franse periode, uit de eerste helft van de 19e eeuw, en bestaat onder andere uit solitaire eiken en beuken. De oorspronkelijke rechthoekige vijver werd verkleind en kreeg zijn huidige ronde vorm. Diverse hoogteverschillen werden toen aangebracht, en op een van deze kunstmatige heuvels werd de theekoepel gebouwd. De toegang tot het park aan de zijde van de Stationsstraat bestaat uit een smeedijzeren hek tussen twee bakstenen kolommen met hardstenen afdekking en is voorzien van de initialen A.S.. Deze initialen verwijzen naar Amadeus Stevens die in de 19e eeuw dit park bezat. Beide hekpeilers zijn reeds rijksbeschermd. Aan de overzijde van het park, tegenover de monumentale basiliek van Meerssen staat de Vredeskapel uit 1941.

De theekoepel is gebouwd in een Neo-Barokke bouwstijl, de Vredeskapel in een traditionele bouwstijl.

Omschrijving

Theekoepel en Vredeskapel gelegen in een park met Engelse tuinaanleg. De theekoepel is gebouwd in natuursteen en kunststeen, van pleisterwerk voorzien, en in hout. De Vredeskapel is gebouwd in baksteen en natuursteen. In het park is een ronde vijver gelegen, en zijn enkele kunstmatige heuvels aangelegd.

Waardering

Het geheel van park met hierin de theekoepel en Vredeskapel bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en typologische ontwikkeling. Het complex bezit architectuurhistorische waarde wegens het belang van de theekoepel voor de geschiedenis van de architectuur, en van de Vredeskapel voor het oeuvre van de architect Joseph Cuypers. Het complex als geheel wegens de hoogwaardige kwaliteiten van het ontwerp. Het complex bezit ensemblewaarden wegens de bijzondere betekenis voor het aanzien van de kern Meerssen. Het complex is van algemeen belang wegens de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen, en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tuinkoepel Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Markt 25 6231 LR Meerssen BY Ja