Kapelanie H. Hart kerk, Meerssen

Inleiding

In zakelijk expressionistische trant in 1927 naar een ontwerp van architect Jos Wielders uit Sittard gebouwde vrijstaande KAPELANIE.

Enkele bijbouwtjes aan de achterzijde van de voormalige kapelanie zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

De kapelanie heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en heeft een asymmetrisch zadeldak, waarvan het voorste dakschild is doorgetrokken tot aan de eerste bouwlaag. Het dak is gedekt met tuiles du Nord pannen. Het pand is opgetrokken in gele en rode baksteen. Via een muur aan de rechterzijgevel is het pand verbonden met de parochiekerk waarmee het architectonisch een geheel vormt. De vensters zijn betrekkelijk klein en hebben zwaar raamhout. De ramen hebben roedeverdeling. In de achtergevel een venster in gekleurd glas. Boven de deur is een houten luifel.

Waardering

Deze voormalige kapelanie is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het pand bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van architect Jos Wielders en vanwege de kwaliteit van het ontwerp. De voormalige kapelanie bezit ensemblewaarde op grond van zijn situering in de nabijheid van de parochiekerk en daarmee architectonisch een geheel vormend. Het pand is tenslotte van algemeen belang op grond van zijn architectonische gaafheid van het exterieur en de bovenregionale zeldzaamheid.

507211
H.Hartkerk + Kapl. Meerssen-Rothem

Inleiding

In 1927 te Meerssen-Rothem naar een ontwerp van architect Jos Wielders uit Sittard gebouwde ROOMS KATHOLIEKE KERK EN KAPELANIE.

Het complex is op een ten opzichte van de weg iets hoger gelegen rechthoekig terrein gesitueerd. Op het rechter gedeelte van het perceel is de kerk met een rechthoekige plattegrond in dwarsrichting, gesitueerd. Aan de de linkerzijde van de kerk en hiermee door een muur verbonden is de kapelanie gesitueerd. De kapelanie is in de lengterichting geplaatst. Het kerkgebouw is in een zakelijk expressionistische trant gebouwd, de kapelanie kent een traditionele bouwstijl.

Omschrijving

Katholieke kerk en kapelanie. Het toegepaste bouwmateriaal is gele en rode baksteen. De kerk is gebouwd in een zakelijk expressionistische trant, de kapelanie in een traditionele bouwstijl.

Waardering

Het geheel van kerkgebouw en kapelanie bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De kerk en in mindere mate de kapelanie bezitten architectuurhistorische waarden vanwege hun belang voor de regionale geschiedenis van de architectuur, als voorbeelden van het oeuvre van architect Jos Wielders, vanwege de esthetische kwaliteit van de ontwerpen, de bijzondere ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen ex- en interieur m.n. van het kerkgebouw. Ensemblewaarde ontlenen kerk en kapelanie aan de situering aan de rand van een plein nabij een groot kerkhof en in de zichtas van de Kerkweg. Kerk en kapelanie zijn tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid en zeldzaamheid.

Kapelanie Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Kerkweg 58 6231 BS Meerssen Ja