Cannenburgerweg 17, Ankeveen

TOEGANGSHEK. Dubbel smeedijzeren 19de-eeuws spijlenhek tussen twee (recentelijk gerestaureerde) houten rechthoekige zuilstompen.

TOEGANGSHEK van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;

- als karakteristiek markeringspunt van de entree van de buitenplaats;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

507036
Berg en Vaart

Omschrijving complex

HISTORISCHE BUITENPLAATS BERG EN VAART. In structuur en deels in detail gaaf bewaarde historische buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), PARKAANLEG in landschapsstijl uit het einde der 18de eeuw (2), KOETSHUIS (3), TOEGANGSHEK (4), TUINVAAS (5) en KOUDE BAKKEN (6). De aanleg van het complex van de historische buitenplaats is samenhangend van opbouw. Het hoofdgebouw (1779-1782), het laat-18de-eeuwse koetshuis, het 19de-eeuwse toegangshek, de laat-18de-eeuwse koude bakken en de vroeg-20ste-eeuwse tuinvaas zijn ten aanzien van elkaar in de aanleg gesitueerd, op een wijze die typerend is voor kleinere laat-18de-eeuwse buitenplaatsen met een parkaanleg in landschapsstijl. Aan de voorzijde grenst de aanleg van de historische buitenplaats aan de straat, de Cannenburgerweg, aan de linker en rechter zijde markeren een greppel en een houtwal de grens van de aanleg met de aanpalende kavels. De grens van het aan de achterzijde van de buitenplaats gelegen bouwland, waar vanouds vermoedelijk de boomgaard en moestuin waren gesitueerd en waarop de zichtas in de parkaanleg is gericht, wordt door greppels omgeven. De oranjerie achter het koetshuis is van recente datum en valt buiten de bescherming.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS BERG EN VAART is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege het hoofdgebouw, dat een zeldzaam voorbeeld is van een in aanzien rechthoekig, maar in werkelijkheid L-vormig laat-18de eeuws (1779-1782) hoofdgebouw van een kleinschalige buitenplaats;

- vanwege de hog mate van gaafheid van het exterieur van het hoofdgebouw, de nagenoeg oorspronkelijke plattegrond en de aanwezigheid van een aantal waardevolle interieur-onderdelen;

- vanwege de bij de buitenplaats behorende parkaanleg in landschapsstijl, die een zeldzaam en representatief voorbeeld is van een vroege (laat-18de-eeuwse) en kleinschalige aanleg in landschapsstijl;

- vanwege het toegangshek, het koetshuis, de tuinvaas en de koude bakken, die karakteristieke onderdelen van de historische buitenplaats vormen.

Toegangshek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Cannenburgerweg 17 1244 RE Ankeveen BY Ja