Noordeinde 3, Grootschermer

Inleiding

Aan de westzijde van het Noordeinde gelegen WOONHUIS, in eclectische trant gebouwd in 1878 als onderwijzerswoning.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd en ten dele onderkelderd woonhuis met lijstgevel. Het woonhuis bestaat uit één bouwlaag onder schilddak met zwarte Hollandse pan en met de noklijn evenwijdig aan de weg. De beide nokpunten hebben een gemetselde schoorsteen met schoorsteenkap. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen.

De voorgevel (O) is symmetrisch van opzet, telt vijf vensterassen, heeft een plint in hardsteen en een houten fries met kroonlijst. De voorgevel heeft een geblokte liseen aan weerszijden van de centrale ingang. Deze ingang bestaat uit een beglaasde paneeldeur met siersmeedwerk en door gestileerde levensboom onderverdeeld bovenlicht. Voor de deur ligt een stoep in hardsteen met zijleuningen. Boven de ingang - en hiervan door de genoemde kroonlijst gescheiden - bevindt zich een hoog opgemetselde dakkapel onder flauw hellend zadeldak met gesneden windveren en gootlijsten. Het muurwerk van de dakkapel heeft op de hoeken lisenen met verticale spaarvelden. De dakkapel heeft een stolpvenster met bovenlicht. De flankerende traveeën hebben elk twee schuifvensters met T-ramen. De kozijnen en ramen hebben afgronde bovenhoeken. De bovenlichten hebben ook afgeronde hoeken aan de onderzijde.

De rechterzijgevel (N) en de linkerzijgevel (Z) hebben een smal schuifvenster nabij de voorgevel. De linkerzijgevel heeft nabij de achtergevel een T-venster. De vensters in de zijgevels hebben hoeken die op dezelfde wijze zijn afgerond als bij de vensters in de voorgevel. Rechterzijgevel en linkerzijgevel hebben een gebosseerde liseen op de hoek met de achtergevel. De achtergevel is gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. Rechterzij-, linkerzij- en achtergevel hebben een houten gootlijst op consoles. De vensters, deur en dakkapel in de achtergevel zijn niet oorspronkelijk.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van plattelandsarchitectuur uit de 19de-eeuw.

Onderwijzerswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Noordeinde 3 1843 JH Grootschermer Ja