Oostgraftdijk 44, Oost-Graftdijk

Omschrijving

Het WOONHUIS behorend tot het hooihuisboerderij-complex en gebouwd op rechthoekige plattegrond, is opgetrokken uit baksteen en bestaat uit één bouwlaag onder zadeldak, waarvan de nok loodrecht staat op die van de schuur. Het dak is bedekt met zwart geglazuurde rode Hollandse pannen en is langs de onderzijde voorzien van een goot met houten lijst.

De korte zijden van het pand (de zuidwestzijde grenzend aan het kanaal, de noordoostzijde aan de straat Oost-Graftdijk) zijn gecementeerd en voorzien van gesneden windveren en verticaal beschot met dubbel venster in de geveltop. De zuidwestzijde heeft ter hoogte van de begane grond een schuifraam en een later vergrote vensterpartij; de noordoostzijde drie ramen, waarvan het rechter korter is door de situering boven een kelder.

De lange gevel aan de zuidoostzijde heeft twee ramen, de gevel aan de noordwestzijde drie kelderramen en ter hoogte van de begane grond een deur met stoep en vier vensters van verschillend formaat (het meest westelijke is vergroot).

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het hoohuisboerderij-complex.

506487

Inleiding

In traditioneel-ambachtelijke, streekeigen bouwtrant uitgevoerd complex bestaande uit: HOOIHUIS MET SCHUUR EN WOONHUIS uit omstreeks 1900, gelegen in Oost-Graftdijk, een dorp bestaande uit lintbebouwing aan weerszijden van een weg die evenwijdig loopt aan de dijk langs het Noordhollands kanaal (Kanaaldijk).

Complex-omschrijving

Het complex is gesitueerd halverwege de lintbebouwing, tegenover de Nederlands Hervormde kerk (rijksmonument) op een perceel tussen de Kanaaldijk en de weg (eveneens genaamd Oost-Graftdijk). De drie bouwvolumes liggen naast elkaar; het hooihuis aan de zuidoostzijde van het perceel, ten noordwesten daarvan de schuur, die lager is dan de twee andere bouwvolumen, en vervolgens het woonhuis.

Waardering

Het complex van hooihuis, schuur en woonhuis is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een hooihuis- boerderij, waarbij met name het houten hooihuis en de schuur van belang zijn vanwege de gaafheid van hoofdvorm en detaillering, waardoor het complex tevens zeldzaamheidswaarde heeft.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende situering bij de entree tot het centrum van het dorp, tegenover de Nederlands Hervormde kerk.

Oostgraftdijk 44 1487 MC Oost-Graftdijk Ja
G 211 Graft-De Rijp