Kruisberg 1, Halsteren

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

De gepotdekselde langsdeelschuur met rieten schilddak heeft een nieuwe bakstenen muur met hoge inrijdeuren en een bakstenen voet aan het erf. De achterkant heeft slechts twee ijzeren stalraampjes. Alle deuren zijn opgeklampte deuren. Aan de voorkant liggen twee lage, een hoge en twee deelbare deuren voor respectievelijk de varkens, koeien en paarden. Aanliggend een mestvaalt. Inwendig bezit de schuur driemaal een gaaf driebeukig ankerbalkgebint met ondersteunende middenstijl in de hoofdbeuk, waarop een schaargebint met spant en balk. Het gebint van de middenbeuk wordt geschoord door een halfgebint met -spant.

Het bijgebouw is opgetrokken uit machinale baksteen en heeft een zadeldak met kruispannen tussen tuitgevels met vlechtingen. De naar het erf gerichte lange zijde heeft hoge dubbele opgeklampte deuren.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
506459
Complexnaam
Kruisberg
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX van het Westbrabantse type met woonhuis en aangebouwde, grotendeels houten schuur onder rieten schilddak. Op het terrein liggen een bakhuis, hondehok en bijgebouw. Op het erf staan twee waterpompen, een regenput, het oude houten toegangshek, ca. tien grote eiken en een wilde kastanje. De boerderij ligt ten oosten van de kern van Halsteren aan de Kruisberg waar drie grote boerderijen liggen uit de 17de-, 18de en nummer 1 uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het woonhuis is in 1889 verbouwd. Tot 1 oktober 1993 was deze pachtersboerderij eigendom van de familie Testes die uitgebreide bezittingen in Halsteren had.

Waardering

Het boerderijcomplex heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische, in het bijzonder een agrarische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens het type en de bijzondere gaafheid van de hoofdgebouwen, zowel interieur als exterieur. Het complex heeft ensemblewaarde wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van een streek. Door de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing in de historisch-ruimtelijke relatie met de bebouwing aan de Kruisberg draagt het boerderijcomplex in hoge mate bij tot de visuele gaafheid van de omgeving.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kruisberg 1 4661 RK Halsteren Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 8188 Halsteren
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1800 1850 vervaardiging
Naar boven