"Villa ""Trompenburg""", Rotterdam

Omschrijving stalgebouw Honingerdijk 70.

Omschrijving:

STALGEBOUW in sobere Chalet-stijl uit circa 1880/1890, deel uitmakend van het complex villa Trompenburg, op een T-vormige plattegrond opgetrokken in gedeeltelijk gepleisterde baksteen en gedeeltelijk hout. Het hoger rechter deel, parallel aan de dijk, heeft twee bouwlagen en een overstekend zadeldak bekleed met grijze dakpannen, gesteund door kraagstukken. Op de verdieping vijf keperboogvormig afgesloten zesruitsschuifvensters, gekoppeld door een gepleisterde omlijsting. In het midden van de kopse gevel bevindt zich de hoofdingang.

De haaks op dit bouwdeel geplaatste iets smallere vleugel bestaat uit één bouwlaag en een mezzanino van hout onder een eveneens uitkragend zadeldak. In het midden een brede lage deur waarboven een dwarse iets uitkragende steekkap met houten korbelen. Aan weerszijden hiervan twee kruisvensters met houten kozijnen.

Waardering:

Stalgebouw in sobere Chalet-stijl van algemeen belang wegens architectuurhistorische en typologische waarde alsook van belang als oorspronkelijk functioneel onderdeel van het complex villa Trompenburg.

506440
Villa Trompenburg

Complex-omschrijving villa Trompenburg.

Inleiding:

Complex genaamd Villa Troppenburg naar de neo-classicistische VILLA gelegen aan de Honingerdijk uit circa 1820. In 1859 aangekocht door de reder James Smith die grond en villa de naam "Trompenburg" gaf. Rond de eeuwwisseling werd de villa verbouwd en uitgebreid in eclectische trant. Rechts bijbehorend STALGEBOUW in sobere Chalet-stijl daterend uit circa 1880/1890.

Omschrijving:

In verschillende fasen tijdens de 19e eeuw tot stand gekomen villa-complex, bestaande uit villa Trompenburg met zuilengalerij evenwijdig aan de Honingerdijk en een in de ZO-hoek van het terrein gesitueerd T-vormig Stalgebouw.

Waardering:

Karakteristieke villa met stalgebouw van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde alsook uit oogpunt van de pre-stedelijke ontwikkeling van Kralingen als vestigingsgebied voor buitenverblijven.

Paardestal(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja