"Villa ""Rienzi""", Rotterdam

Omschrijving villa Rienzi:

Meest zuidelijke vrijstaande VILLA van het complex WAGNERHOF gebouwd in sobere Art Nouveau-trant naar ontwerp van J. van Teefelen (1904-1906) met naamaanduiding "Rienzi" op de voorgevel. Hier bevindt zich op de begane grond een erker, terwijl de zuidelijke gevel een serre met daarop een balkon kent. De noordoostelijke hoek van de villa is afgerond. In de noordelijke zijgevel bevindt zich de ingang en op het dak een dakkapel waarvoor de gepleisterde gevel is doorgetrokken in de vorm van twee pilasters waartussen een getoogd middendeel.

Voor het overige gelden dezelfde kenmerken als beschreven in de complex-omschrijving WAGNERHOF onder monumentnummer 506430.

Waardering:

Villa als onderdeel van de Wagnerhof van algemeen belang wegens architectuurhistorische, stedebouwkundige en cultuurhistorische waarde alsook ensemblewaarde.

506437
Wagnerhof

Complex-omschrijving Wagnerhof.

Inleiding:

De WAGNERHOF is een ensemble van elf villa's gelegen ten noorden en ten noordoosten van de kleine vijver aan de Vijverlaan.

De oudste villa (nr.71) dateert uit circa 1870 en droeg oorspronkelijk de naam 'villa Nuova'. In 1904 kwam de woning in bezit van de bouwondernemer en Wagnerliefhebber Joh. Dulfer. Hij doopte het huis om tot 'villa Wagner' en liet in de omliggende tuin een klein villapark aanleggen, ontworpen door architect J.F. van Teeffelen. De huizen kregen alle de naam van een Wagneropera of van een personage daaruit. Zo ontstonden tussen 1904 en 1906 de villa's Tannhäuser, Lohengrin, Wotan, Walküre, Rheingold, Siegfried, Parsifal, Tristan, Isolde en Rienzi.

Drie villa's liggen aan de openbare weg (Vijverlaan 61, 63 en 71), de overige acht villa's zijn gesitueerd aan een niet-openbaar weggetje dat aftakt van de Vijverlaan. (Huisnummers 71.2-9).

Omschrijving:

De villa's zijn voor zover mogelijk georiënteerd op de kleine vijver met plantsoen, waar omheen een Art Nouveau smeedijzeren sierhekwerk. De villa's van de Wagnerhof hebben een rechthoekige plattegrond en bestaan uit een souterrain opgetrokken in rode baksteen waarop twee bouwlagen opgetrokken in crème gepleisterde baksteen. Zij zijn bedekt met een schilddak belegd met rode pannen. De Wagnervilla is vrijstaand en ontworpen in eclectische trant. Van de tien overige villa's zijn er twee vrijstaand, en een viertal is geschakeld. Deze woningen zijn ontworpen in een sobere Art Nouveau stijl. Kenmerken hiervan zijn vooral te vinden in de detaillering van vensters, erkers en balkons en in de decoratie van de hoog opgetrokken schoorstenen en doorgetrokken lisenen aan de gevels, alsook in de belettering van de namen.

Iedere villa heeft aan de voorzijde op de begane grond een erker met drieledige rechthoekige vensterpartij met houten kozijnen, waarvan het bovendeel een ruitvormige onderverdeling heeft. Deze erkers vormen bij zes villa's balkons op de eerste etage met een houten gedecoreerde balustrade. Hierachter bevinden zich in de gevel dubbele balkondeuren, geflankeerd door smalle vensters, waarboven bovenlichten met rechthoekige onderverdeling onder een segmentboog. Bij de overige villa's heeft de erker een licht gewelfde mastiekbedekking met overkragende dakgoot en bevindt zich hierboven op de eerste etage een drieledige vensterpartij onder een segmentboog.

De namen van de villa's zijn in grote gouden letters aangebracht op de voorgevel, vlak onder de ruim overstekende dakgoot met gootklossen. Hierboven of hiernaast zijn bladmotieven in het pleisterwerk gegrift. Iets onder de dakrand van de zij- en achtergevels en ter hoogte van de onderzijde van de raampartijen op de begane grond van alle gevelzijden bevinden zich horizontale groeven in het pleisterwerk. Daarnaast zijn de smalle, hoge gevels gedecoreerd met horizontale dubbele banden van rood geglazuurde baksteen ter hoogte van de bovenzijde van de raampartijen.

Waardering:

Complex Wagnerhof van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde. Als Art Nouveau ensemble, passend binnen de Wagnereuforie na de dood van Wagner in 1883. Tevens belangrijke stedebouwkundige waarde door de specifieke verkaveling en situering aan de kleine vijver met plantsoen. De Wagnerhof draagt in belangrijke mate bij aan het exclusieve karakter van de omringende villawijk, zoals die vanaf 1870 is ontstaan.

Vijverlaan 71 k9 3062 HJ Rotterdam Kralingen Ja
D 7854 Kralingen