"Woningbouwcomplex ""Jaffa""", Rotterdam

Omschrijving strokenbouw "Jaffa", Ramlehstraat 3 t/m 26.

Omschrijving:

De meest oostelijk strook deel uitmakend van het "Jaffacomplex" in Nieuw Zakelijke trant naar ontwerp van W.Th. ten Bosselen, in het verlengde van de Kralingse Plaslaanflat. De voorgevel is spiegelbeeldig aan weerszijden van de portiek: een Frans balkon waarnaast een rechthoekig T-venster met ernaast een groot rechthoekig venster met houten kozijnen waarin draaibare onderdelen van staal.

De portieken, hier tot aan de tweede verdieping, worden boven de gemeenschappelijke ingangen geaccentueerd door een licht getoogd bovenlicht met stalen roedenverdeling.

Aan de achterzijde, de tuinkant, bevinden zich inpandige kamerbrede balkons met een iets uitkragende omheining bestaande uit een borstwering van glas in een stalen frame. De achterliggende kamer heeft een houten gevelpui waarin een groot raam en een deur. Voorts bevindt zich in de zijgevel van het balkon een deur naar de ernaast gelegen kamer. De naast elkaar gelegen balkons van deze woningen worden tot aan de volgende bouwlaag gescheiden door een betonnen muur deels betegeld met terracotta rode tegels. Op de begane grond staan de balkons via een trap in verbinding met de tuin.

De geleding van de achtergevel is eveneens spiegelbeeldig: naast de balkons bevinden zich aan weerszijde rechthoekige drieledige vensters met in het linker en het rechter deel draaibare stalen vensteronderdelen. Hiernaast een Frans balkon.

De zijgevel is eenvoudig geleed: naast het balkonvenster geheel rechts een iets breder tweeledig venster in het midden en geheel links een smal venster.

Waardering:

In Nieuw Zakelijke trant uitgevoerd woonblok onderdeel van vroege open strokenverkaveling, van algemeen belang wegens stedenbouwkundige- en architectuurhistorische waarde.

506410
"Woningbouwcomplex ""Jaffa"""

Complex-omschrijving strokenbouw "Jaffa".

Inleiding:

Het in opdracht van de gemeente tot stand gekomen complex "Jaffa" bevat zes evenwijdige blokken met ETAGEWONINGEN, in 1936 gebouwd in Nieuw Zakelijke trant naar ontwerp van W.Th. ten Bosch in een open strokenverkaveling haaks op de Kralingse Plas tussen de Kralingse Plaslaan en de Libanonweg. De zes stroken (die ieder een complex-onderdeel vormen) zijn alle oost-westelijk georiënteerd; de meest oostelijk gelegen strook ligt in het verlengde van de Kralingse Plaslaanflat en is iets korter.

Het strokencomplex ligt ingebed in een zorgvuldige groenaanleg, die de stedebouwkundige structuur van het plan versterkt. Het oorspronkelijke plan voor strokenbouw met één hoogbouwaccent op deze plek stamt van W. Van Tijen en is representatief voor zijn ideeën over een gemengde stedebouwkundige samenstelling van middelhoge en hoge bouwvolumes. Ten Bosch heeft bij de uitvoering de stedebouwkundige structuur van Van Tijens ontwerp gehandhaafd.

Omschrijving:

De stroken bestaan uit drie woonlagen met étagewoningen op een souterrain. De daken zijn plat met rondom een iets uitkragende houten daklijst. De flats zijn op traditionele wijze uitgevoerd: dragende gemetselde muren, houten balklagen en bakstenen gevels waarin cementstenen vensterdorpels en portiekomlijstingen.

Telkens worden zes woningen ontsloten via een gemeenschappelijke portiek. De vijf lange stroken hebben zeven portieken, de korte strook heeft er vier en is zowel in zijn vormgeving als wat betreft de materiaalvoering afwijkend.

De gestapelde woningen aan weerszijden van de portieken, zijn identiek vormgegeven: rechts een horizontaal rechthoekig venster met links ernaast een Frans balkon. Alleen de bovenste verdieping heeft dáárnaast nog een langwerpig raampje. Boven de ingangen van de portieken bevinden zich, gevat in een rollaag, ronde vensters met stalen roedenverdeling met midden onder een afwateringsgootje van cementsteen.

Aan de tuinzijde hebben de beganegrond-woningen een ommuurd terras met een gemetselde trap naar het tuinniveau. De ommuring van de achtertuinen lopen door in de zijgevels van de blokken.

De gevels worden hier geleed door een vensterpui met serredeuren en rechts ernaast twee rechthoekige vensters.

De bovenliggende woningen hebben boven het middelste raam een vierkant balkon met stalen hek. Rechts een groot horizontaal rechthoekig venster en links een kleiner rechthoekig venster.

De kopgevels aan de Kralingse Plaslaan en de Libanonweg hebben rechts aan de uiteinden een verticaal uitkragend volume met hierin op iedere en verdieping een erker. In de linker uiteinden wordt het gevelvlak per verdieping onderbroken door vierkante twee-ledige vensters.

Waardering:

Vroeg voorbeeld van strokenbouw in Nieuw Zakelijke trant van algemeen belang wegens architectuurhistorische- en stedebouwkundige waarde, alsook uit oogpunt van de ontwikkeling van de volkshuisvesting.

Flatwoning Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw oorspronkelijke functie Ja
Ramlehstraat 3 3061 JT Rotterdam Ja