"""Het Oude Slot""", Rotterdam

Omschrijving woonhuis "Het oude slot".

Inleiding:

Half vrijstaande VILLA achter een ijzeren sierhek, gebouwd circa 1880 in Eclectische trant, georiënteerd op de grote vijver aan de overzijde van de Slotlaan. De villa draagt de naam 'Het oude slot', verwijzend naar het dertiende-eeuwse slot Honingen dat vlakbij heeft gestaan.

Omschrijving:

De villa is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een zadeldak, terwijl op de achterste helft van het pand een derde bouwlaag is aangebracht met een plat dak en aan de achterzijde van de villa een steil lessenaarsdak.

Opgetrokken in rode baksteen op een natuurstenen plint. Ook natuurstenen traptreden voor de voordeur, waterdorpels overgaand in een cordonband en hoeklisenen. De zijgevel is wit gepleisterd en wordt onderbroken door enkele rechthoekige vensters, waarvan sommige met glas-in-lood bovenlichten.

De voorgevel, vijf vensterassen breed, heeft op de begane grond een houten voordeur omlijst door pilasters en een bovenlicht met glas-in-lood voorstelling van het voormalige slot Honingen. Aan weerszijden twee ijzeren muurankers en twee rechthoekige vensters met glas-in-lood bovenlichten. Boven de vensters en deur bakstenen rollagen met gedecoreerde en beschilderde sluitstenen in de vorm van jongenskopjes.

Op de eerste verdieping boven de voordeur een balkon op natuurstenen consoles, met dubbele deur en ijzeren balustrade. Aan weerszijden van het balkon een tweeledig rechthoekig venster en daarnaast dubbele deuren achter een Frans balkon met ijzeren balustrade. Boven de vensters en deuren glas-in-lood bovenlichten en rollagen met gedecoreerde en beschilderde sluitstenen in de vorm van druiventrossen.

De hoeklisenen dragen een architraaf, waarop de naam van het huis 'Het oude slot' staat, en een fronton over de gehele breedte van de gevel. Het timpaan is gedeeltelijk wit gepleisterd met centraal hierin een grote ronde klok. Op de geveltop een voluutvormige decoratie.

Waardering:

Eclectische villa prominent gelegen aan de grote vijver, in naam en decoratie verwijzend naar het voormalige slot Honingen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, stedebouwkundige en cultuurhistorische waarde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
506361
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Slotlaan 29 3062 PL Rotterdam Kralingen Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 2991 Kralingen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1880 1880 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Onbekend, ?. ; Stad Rotterdam II architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven