"Hofje ""Uit liefde en voorzorg""", Rotterdam

Omschrijving hofje "Uit liefde en voorzorg".

Inleiding:

HOFJE bestaande uit drie vleugels rond een rechthoekige binnentuin, gebouwd in neo-Renaissance trant met in de gevel een door de firma Rozenburg vervaardigd Jugendstil-tegeltableau waarop de naam "Uit liefde en voorzorg" prijkt. Het hofje werd in 1904 in gebruik genomen voor "gratis huisvesting van 23 bejaarde vrouwen, bij voorkeur van Remontstrantsche of Doopsgezinde godsdienst".

Omschrijving:

Hofje bestaande uit één vleugel van twee bouwlagen en een kapverdieping onder een zadeldak en twéé dwars hierop geplaatste zijvleugels van één bouwlaag en een kapverdieping onder een zadeldak. Het hofje omvat in totaal 23 woningen.

Het complex is opgetrokken in rode baksteen op een hardstenen plint en met natuurstenen sluitstenen in de rollagen. Getoogde vensters met natuurstenen waterdorpels. Deuren en kozijnen van hout. De zadeldaken zijn met grijze pannen bedekt en hebben een bakgoot met geprofileerde houten boeiborden en gootklampen.

De hogere middenvleugel is aan de Lambertusstraatzijde symmetrisch opgebouwd en vrij gesloten. Op de begane grond in het midden twee dubbele getoogde vensters waartussen een enkel getoogd venster. Op de eerste verdieping twee dubbele getoogde vensters en op de tweede verdieping twee maal drie aansluitende getoogde vensters. Aan weerszijden van deze vensters bevinden zich op de begane grond (van binnen naar buiten): een getoogd dubbel venster, twee getoogde vensters, een houten deur met getoogd bovenlicht en twee grote getoogde schuifvensters. Op de eerste verdieping: een klein getoogd dubbel venster, twee getoogde kleine vensters en twee getoogde grote schuifvensters. Op de tweede verdieping: drie aansluitende getoogde vensters en drie losse getoogde vensters.

Aan de tuinzijde is de hogere middenvleugel bijna symmetrisch en opener en rijker gedecoreerd. De middentravee bestaat op de begane grond uit twee grote verticale getoogde schuifvensters. Op de eerste verdieping een groot horizontaal drieledig getoogd venster. Hierboven op de kapverdieping een grote dakkapel met schilddak met in de voorgevel een Jugendstil tegeltableau vervaardigd door de firma Rozenburg met onderin de naam "Uit liefde en voorzorg" en daarboven bloemmotieven en een klok. Het tableau wordt hier geflankeerd door twee kleine rechthoekige schuifvensters. Aan weerszijden van deze middentravee op de begane grond (van binnen uit) een houten deur met getoogd bovenlicht (rechts twéé deuren) en drie hoge getoogde vensters waarvan het middelste tweeledig. Op de eerste verdieping een klein getoogd venster (rechts twéé vensters) en een groot tweeledig getoogd venster. Op de kapverdieping een dakkapel met schilddak en in de voorgevel twee getoogde schuifvensters.

De zijvleugels hebben per woning op de begane grond een houten deur met getoogd bovenlicht en twee getoogde tweeledige vensters. De binnenste drie woningen hebben op de kapverdieping een dakkapel met schilddakje met ruiter en in de voorgevel een getoogd schuifvenster. De buitenste zes woningen hebben boven de paarsgewijs geplaatste voordeuren een bredere dakkapel met twee getoogde schuifvensters.

De kopse gevels van de zijvleugels hebben op de begane grond twee tweeledige getoogde schuifvensters en een klein getoogd venster aan de buitenzijde. Op de kapverdieping aan de tuinzijde in een topgevel drie getoogde vensters waarvan het middelste een hoger schuifvenster is. Geheel aan de buitenzijde in het gevelvlak nog een klein getoogd venster.

Het binnenterrein wordt op de rooilijn afgesloten door een gemetseld muurtje op natuurstenen plint en met natuurstenen waterdorpel en tussen gemetselde pijlers met natuurstenen kap een getoogd metalen hekwerk met dubbele poort. De binnentuin is ingericht als plantsoen met een rechthoekig padenpatroon. Er staat een gietijzeren lantaarn op bakstenen sokkel.

Waardering:

Hofje als gaaf bewaard ensemble van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en typologische waarde.

Hofje Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid oorspronkelijke functie Ja
Voorschoterlaan 79 3062 KJ Rotterdam Kralingen Ja