Omschrijving

Van de 87 arduinstenen hoefslagpalen, geplaatst in 1760 op grond van het besluit van Ridderschap en Steden van Overijssel van 21 maart 1759, zijn er nog maar vijf over. De hoefslagpalen zijn geplaatst ter vervanging van houten palen. De nummers op de hoefslagpalen en de op de palen vermelde afstanden komen overeen met de gegevens in de dijkboeken. De hoefslagpalen begrensden onderhoudsvakken van de Sallandse dijk. Alle overige in ons land aanwezig geweest zijnde hoefslagpalen zijn verdwenen. Doordat in Salland stenen palen zijn gebruikt en niet volgens plan zijn verwijderd, heeft een aantal de oorlog en de dijkverzwaring overleefd.

Hoefslagpaal 57 staat aan de oostzijde van de weg op circa 250 meter ten zuidoosten van de tunnel onder de spoorlijn Amersfoort-Zwolle. Zeskantige arduinstenen paal gedekt met een halve bol. Inscriptie uit 1760: R 86 V 1 D 9.

De hoefslagpaal is van belang:

- vanwege de hoge typologische en functionele zeldzaamheid en bijzondere ouderdom;

- als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke ontwikkeling, namelijk het markeren van de onderhoudsvakken van de dijk;

- vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de rivier de IJssel en het aangrenzende landschap.

Weg- en waterbouwkundige werken Kust- en oevermarkering oorspronkelijke functie Ja